Игралният късометражен филм „Мотиви“ на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад

...
Игралният късометражен филм „Мотиви“ на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад
Коментари Харесай

Българинът Джоузеф Ал-Ахмад стана най-добър режисьор на фестивал в Лос Анджелис

Игралният късометражен филм „Мотиви“ на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад взе огромната премия за „Най-добър късометражен филм“ на кинофестивала в Лос Анджелис (Los Angeles Film Awards), както и наградата „Почетен режисьор“. Наградите бяха огласени на 2 януари, научи Българска телеграфна агенция от управлението на фестивала. Миналият месец лентата взе и три номинации и премия за „Най-добра кино музика“ на филмовия фестивал „Призма“ в Рим.
 01-%d0%b4%d0%b6%d0%be%d1%83%d0%b7%d0%b5%d1%84-%d0%b0%d0%bb-%d0%b0%d1%85%d0%bc%d0%b0%d0%b4-%d0%b2-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0  02  03  04  05  06  07  08  09  10
Криминална драма „Мотиви“ на младия режисьор Джоузеф Ал-Ахмад е продукция на най-стария кино университет в света – ВГИК в Москва, където създателят на кино лентата се образова като постоянен студент в 4-и курс.

В основната роля на кино лентата е звездата на съветското кино Михаил Богдасаров. Сценарист е Роман Бобильов, cъсценаристи са Джоузеф Ал-Ахмад и Виолета Георгиева, също от България. Музиката на кино лентата, която завоюва огромната премия на фестивала в Рим, е дело на композиторите Николай Бабухин и Даниел Цовин (руснак от български произход).

Семейна сага, настойничество, остарели сметки в бизнеса и един куп възли за развързване сервира на фена късометражната престъпна драма „Мотиви“, която се чака да се появи и на българските фестивални екрани. Действието се развива в Москва. Виден съветски предприемач е бил посетен в дома си от собствен сътрудник, а малко по-късно е открит убит в колата си в под земята гараж. Заплетеният сюжет вкарва фена в лабиринта на търсене на причинителя и най-много на претекстовете, подбудили го да извърши това закононарушение.

Лентата получи отзив в Съединените Американски Щати. „Изключително добре изработен филм във всички аспекти на киноизкуството“, написа в своята обществена критика Рой Зафрани, ръководител на журито на Los Angeles Film Awards, Съединени американски щати.

„Режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад ловко трансформира силата във всяка една сцена, съвършено контролирайки цялостното въодушевление в течение на кино лентата. Резултатът е една вълнуваща история, цялостна с непредвидени обрати и непредотвратими спорове. Зрителят се пробва да разгадае претекстовете на всички персонажи, и какви са аргументите зад дейностите им“, отбелязва Рой Зафрани.

За Българска телеграфна агенция режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад съобщи, че е задоволен от резултата. „Благодарен съм на моя университет ВГИК за поддръжката, която ми бе предоставена. Работих с изключителни млади артисти, които занапред ще покажат на международното кино на какво са способни. За мен бе чест основната роля във кино лентата да изиграе Михаил Богдасаров“, означи той. „Най-вече съм признателен на моя снимачен екип, който работеше старателно, доказвайки, че същинската обич и себеотдаване в една концепция може да провокира високо равнище на възторг и ефикасност. Снимачният колектив бие върхове по своята интернационалност. Във кино лентата работиха руснаци, американци, украинци, българи, евреи, испанци и други националности, което е доказателство, че за изкуството няма граници“, сподели младият създател. Той изрази вяра филмът да бъде показан и на разнообразни фестивали в България.

Джоузеф Ал-Ахмад е роден в София. Той е внук на към този момент починалата огромна българска поетеса Ваня Петкова. Завършил е Националната гимназията за приложни изкуства „Св. Лука“ в столицата, след което е признат в Университета за кино изкуство в Москва – ВГИК, който тази година навършва 100 години. Има седем независими изложения като художник, а като режисьор – три късометражни документални кино лентата. „Мотиви“ е първата игрална лента на създателя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР