Играчките са сред най-търсените подаръци по коледните празници затова е

...
Играчките са сред най-търсените подаръци по коледните празници затова е
Коментари Харесай

Как да изберем безопасна коледна играчка за детето си?

Играчките са измежду най-търсените дарове по коледните празници по тази причина е значимо те да са безвредни за децата. Според Държавната организация за метрологичен и механически контрол досега рисковите играчки за тази година са 39. Те са изтеглени от пазара и унищожени. От Агенцията ни увериха, че инспекциите ще продължат през целия декември. Вижте по какъв начин да изберете безвредна играчка за вашето дете.

12 от откритите рискови играчки са били без наложителната маркировка за сигурност по европейските изкисвания. Освен нея обаче има и други белези, по които можем да разберем, че дадена играчка не е подобаваща за дете.
Мирослав Йотов, гл. доктор на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ към ДАМТН: Шевовете, които са на тези меки плюшени играчки, които се тестват по специфичен метод и в лабортатория. При забележими прорези, които са недобре зашити, това е индикация, че шевът на продукта не е постоянен, може да бъде раздрано елементарно от детето и да бъде изваден пълнежа, който също може да бъде обхванат.
Голям риск за най-малките крият и фталатите. Те са органични съединения, които се употребяват при изработката на пластмасовите играчки. Добавят се, с цел да създадат пластмасата по-гъвкава и дълготрайна. Можем да ги разпознаете по неприятната миризма, настояват експертите. Играчки с елементарно отделящи се елементи също са извънредно рискови, тъй като могат да попаднат в гърлото на детето и да доведат до неприятни последици.
Мирослав Йотов, гл. доктор на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ към ДАМТН: С елементарно изпитание може да се отстрани вендузата и през този цилиндър, който е за дребни елементи. Шаблон, който се употребява от нашите инспектори на място можете да видите, че тази част минава. Тя имитира гърлото на дете до 3 години. Това е очевидно противоречие в резултат, на което тази играчка по най-бързия метод за нея се издава заповед и тя се стопира от разпространяване и се подхваща заличаване на тези играчки.
На уеб страницата на Европейската комисия РАПЕКС има лист на всички рискови артикули на територията на Евросъюза, който включва и играчки. В уеб страницата всеки консуматор може да алармира за нередности. Така сигнала има необятен достъп и дадения артикул може да бъде издирен и погубен от контролните органи на страните - членки.
Мирослав Йотов, гл. доктор на Главна дирекция „ Надзор на пазара “ към ДАМТН: Чрез системата РАПЕКС ние получаваме ежеседмично вести за рискови артикули. Те се преглеждат от нашите специалисти и се приготвят писма до нашите инспектори и се дават инструкции за осъществяване на инспекции. Те съчетават тези инспекции с плановите инспекции.
Експертите са обнадеждени, тъй като броят на несъответстващите артикули у нас понижава. Ако за предходната година рисковите играчки са били 30% от всички тествани, досега за 2017 година те с 6 % по-малко.

За облекчение на родителите от Държавната организация за метрологичен и механически контрол от няколко години издават листовка с потребни препоръки за сигурността на играчките. Можете да я намерите в техния уебсайт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР