Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя

...
Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя
Коментари Харесай

Легендите за коледните символи

Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя забравена във времето история.
 
Притча споделя за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и опишат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са знак на доброта, обич и признателност.
 
Зеленият цвят на празничната елха е знак на огромната вяра на човечеството. Острият й връх, ориентиран към небето, демонстрира посоката на човешката мисъл.
 
 Gulliver/Getty Images

Звездата на върха на елхата е „ небесния знак на обещаното от дълго време... Бог даде обещание да подари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено ”.-->
 
Свещите по елхата припомнят, че „ Христос е светлината на света ”. „ Когато виждаме запалената свещ си спомняме за този, който измества тъмнината ”, завещал Добрият дъртак.
 
Венецът символизира безконечната природа на любовта – тъй като същинската обич е безкрайна и постоянно жива. Бодливата зеленика символизира безсмъртието, короната от тръни на нашия Спасител, а алените плодове - кръвта, пролята от него.
 
 Gulliver/Getty Images

Ангелите са вестители на положителната новина за раждането на Спасителя. Техните песни приканват за мир и обич сред хората на земята. Камбаната би трябвало да върне хората в прегръдките на вярата.
 
Когато закачил дребен подарък на елхата, благият дъртак нарекъл играчката: „ Бог по този начин възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме признателни за неговия непостижим подарък. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го подариха със злато, тамян и смирна. Нека сервира дарове в духа на мъдреците ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР