Играчите на Fortnite вече могат да кандидатстват за част от $245 милиона FTC споразумение

...
Милиони потребители на Fortnite вече могат да поискат своята малка
Коментари Харесай

Милиони потребители на Fortnite вече могат да поискат своята малка част от $245 милиона, които компанията майка на играта се съгласи да плати като част от споразумение с Федералната търговска комисия на САЩ.

Epic Games през декември уреди обвиненията с Федералната търговска комисия, че е използвала измамни тактики, които карат потребителите да правят нежелани покупки в мултиплейър шутър играта, която стана изключително популярна сред по-младите поколения преди няколко години. Федералната търговска комисия (FTC) заяви във вторник, че вече е отворила процеса на искове за повече от 37 милиона потенциално засегнати потребители, които биха могли да отговарят на условията за обезщетение.

Epic Games се съгласиха през декември да платят общо 520 милиона долара, за да уредят обвиненията на правителството на САЩ, че е подвело милиони играчи, включително деца и тийнейджъри, да правят неволни покупки.

В едно споразумение Epic се съгласи да плати 275 милиона долара на правителството на САЩ, за да разреши твърденията, че е нарушило Закона за защита на поверителността на децата онлайн, като е събирало личната информация на деца под 13-годишна възраст, без първо да получи съгласието на техните родители. Във второ и отделно споразумение Epic също се съгласи да плати 245 милиона долара като възстановяване на средства на потребители, за които се твърди, че са били ощетени от избора на дизайн на потребителския интерфейс, за който FTC твърди, че е измамен.

Федералната търговска комисия каза в изявление във вторник, че производителят на Fortnite „използва тъмни модели и други измамни практики, за да подмами играчите да правят нежелани покупки“ и също така „улеснява децата да събират такси без родителско съгласие“.

(„Тъмните модели“ се отнасят до нежно принудителните дизайнерски тактики, използвани от безброй уебсайтове и приложения, за които критиците казват, че се използват за манипулиране на цифровото поведение на хората.)

Тази илюстрирана снимка показва човек чака актуализация на Fortnite на Epic Games на своя смартфон в Лос Анджелис на 14 август 2020 г. Тази илюстративна снимка показва човек, чакащ актуализация на Fortnite на Epic Games на своя смартфон в Лос Анджелис на 14 август 2020 г. Крис Делмас/AFP/Getty Images

Федералната търговска комисия вече уведомява потребителите, които може да отговарят на условията за получаване на част от този фонд за уреждане на сумата от 245 милиона долара. Засегнатите потребители може да получат имейл от Федералната търговска комисия през следващия месец с номер на иск или могат да отидат директно до сайта за уреждане и да подадат иск, използвайки своя идентификатор на акаунт в Epic.

Ето кой може да кандидатства: Потребители, които са били таксувани с валута в играта за артикули, които не са искали между януари 2017 г. и септември 2022 г., родители, чиито деца са таксували своите кредитни карти във Fortnite между януари 2017 г. и ноември 2018 г. или потребители, чиито акаунти са били заключени някъде между януари 2017 г. и септември 2022 г., след като се оплакаха на компанията за кредитни карти за неправомерни такси. Ищците трябва да са навършили 18 години; за по-младите потребители техните родители могат да подадат иск от тяхно име.

Потребителите трябва да подадат иск до 17 януари 2024 г., за да бъдат включени в класа за сетълмент. Все още не е ясно колко ще бъдат индивидуалните плащания за сетълмент.

Споразумението на Epic с Федералната търговска комисия също забранява на компанията да използва тъмни шаблони или да таксува потребителите без тяхното съгласие и забранява на Epic да заключва играчи от техните акаунти в отговор на искания за връщане на плащане от страна на компаниите за кредитни карти, оспорващи нежелани такси.

Epic каза в публикация в блог през декември, когато постигна споразумение, че „никой разработчик не създава игра с намерението да завърши тук.“ Той добави: „Приехме това споразумение, защото искаме Epic да бъде в челните редици на защитата на потребителите и да предостави най-доброто изживяване за нашите играчи.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР