Играчи като Димитър Якимов, Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов,

...
Играчи като Димитър Якимов, Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов,
Коментари Харесай

Ивелин Попов – Футболистът на годината

Играчи като Димитър Якимов, Наско Сираков, Пламен Гетов, Божидар Искренов, Йордан Лечков и Чавдар Цветков би трябвало да завиждат на Ивелин Попов. За разлика от Попето те в никакъв случай не са триумфирали в анкетата за Футболист №1 на България.

А Ивелин Попов към този момент има цели три оценки подред! Короната за състезател на годината загуби тежест, което е тъжно. Все отново би трябвало да се награди някого и Попето го заслужава. Макар да е със статут на запаса, е единственият българин първенец в огромно състезание.

С третото си отличие нападателят на „ Спартак “ (Москва) се подреди до Христо Бонев, който също може да се похвали с три наградата в анкетата. Пред тях остават единствено Димитър Бербатов – 7 и Христо Стоичков – 5. Попето победи за трети път и то с голяма преднина – цели 104 точки пред втория Мартин Камбуров.

30-годишният национал обаче не впечатлява със статистика през календарната 2017 година. Попов няма нито един гол за клубния си тим, макар че е нападател. През пролетта когато „ Спартак “ победи с купата, юношата на „ Септември “ (София) има седем мача като титуляр и нито един случай, в който да е играл цялостен мач. За цялата шампионска акция има два гола, които са маркирани през август и септември 2016 година.

През сегашния сезон Попов има осем мача като титуляр в съветското състезание. В четири от срещите е играл по 90 минути, като последният цялостен дуел за него датира от края на октомври.

Липсата на попадения накара уредниците на церемонията „ Футболист на годината “ да пуснат на видео с голове на нападателя от 2015-та и 2016-та година.

За първи път в кариерата си обаче игра в Шампионската лига. Направи го в пет от общо шестте срещи, като в три от тях бе титуляр.

В Русия завоюва Суперкупата на страната откакто „ Спартак “ победи с 2:1 градския противник „ Локомотив “ (Москва). Попов стартира като титуляр, само че бе заменен в 71-ата минута при 0:0.

В националния тим изведе отбора с капитанската лента в 6 мача, в това число при влиятелните триумфи над Холандия (2:0) и Швеция (3:2) в международни квалификации. Срещу скандинавците асистира за две от трите попадения. Подаде основен пас и за гола на Георги Костадинов против „ лалетата “. Попов въпреки всичко има и гол. Вкара го против Саудитска арабия при успеха в контролна среща с 1:0.

Рекордьор е по мачове за националния тим на България от сегашния състав.

Сега Попов наподобява доста по-мъдър и уталожен. Предложи да смени трите си награди за класиране на огромно състезание с националния тим. Е, всички отпред с него знаем, че няма по какъв начин. Като дребен с изключение на с доста гений Попов бе част и от много кавги. В първите години в Ловеч се скара с тогавашния треньор Люпко Петрович. Дори клубният началник Гриша Ганчев се включи в неговото превъзпитаване, като го прати да преподава в учебно заведение в часове по физическо за наставление.

„ Гот ми е на мен в този момент, да набием ЦСКА “.

Този рефрен изпя Ивелин Попов по време на величествен чалга концерт, раздрусал Ловеч след шампионската купа на тима през 2009 година. Английската версия на електронната енциклопедия „ Уикипедия “ е отредила цялостен раздел за свадите, в които се е забърквал футболистът през годините. Там обаче не написа за бойкотираната от Попов гала „ Футболист на годината “ през 2013 година – тогава завоюва Иван Иванов, а Попето в последния миг си откри причина да не отиде, макар че бе в София. Просто разбра, че е втори…

Зад всеки съумял мъж стои една мощна жена. Може би това е рецептата Попов да излезе от жълтите страници и да печели награди. Бракът с Елена Паришева очевидно го промени. След тяхната женитба половинката му постави завършек на кариерата си в чалга промишлеността, макар че бе измежду най-актуалните фурии в сектора.

Фаталната дузпа с Малта


Името на Ивелин Попов постоянно ще бъде обвързвано с пропуснатата дузпа против Малта (1:1) в евроквалификациите през 2014 година. След този дуел Любослав Пенев бе уволнен, а част от Изпълкома към БФС желаеха нападателят да бъде изхвърлен до живот от националния.

„ Онази топка още я търсят и не могат да я намерят “, подигра се Пенев през декември, намеквайки, че тази обстановка му е коствала поста.

Футболистът в действителност бе обвинен, че преднамерено бил над вратата, само че малко хора знаят, че тъкмо тогава играчът минава през фамилна покруса. Съпругата му Елена би трябвало да направи аборт в четвъртия месец, защото фолиевата киселина не се усвоява от организма на бебето. Случай, който се среща един път на милион. В последна сметка се стига до аборт, който съответствува точно със злощастния мач против Малта. Животът обаче се отплаща на младите влюбени – Паришева ражда Емма, второ бебе на Попов. Двамата имат и момченце – Ивелин.

За него


Изпрати мощен сезон


Ивелин Попов имаше мощен сезон. Освен това той игра добре и с националната фланелка на България. Тези ранглисти са доста субективни. Много са чувствителни всички спортисти, футболисти. Трудно може да сравняваш. Смятам, че тройката, пък и всички награди, бяха безусловно заслужени.


Красен Кралев, министър на младежта и спорта


Казах му, че той би трябвало да е №1


Още в националния тим споделих на Ивелин Попов, че той би трябвало да стане футболист на годината. Радвам се за него и му поисквам доста триумфи. Аз за себе си съм удовлетворен и благополучен, че съм в тройката. Особено измежду играчи като Ивелин Попов и Мартин Камбуров.


Тодор Неделев, състезател на „ Ботев “ (Пловдив)


„ Спартак “ бе стъпка напред в кариерата му


Винаги съм знаел, че Ивелин Попов е огромен гений. Много се веселя, че се реши на трансфер от „ Кубан “ в „ Спартак “ (Москва). Не мисля, че би трябвало безусловно да играеш в Западна Европа, с цел да се развиваш. „ Спартак “ бе стъпка напред в кариерата му.

Ивайло Петев, някогашен селекционер на България


Милосърден и добър човек


Той е извънредно доброжелателен и добър човек. Колкото и необичайно да звучи, това е по този начин. Когато пропусна дузпата против Малта, бе най-тежкият интервал в живота ми. Голяма неправда, която ме побъркваше. Всички позволяваме неточности, само че те са ходило. За него и за нас тя беше изграждаща.

Елена Паришева, брачна половинка на Ивелин Попов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР