Игор Сешин, изпълнителен директор на Rosneft © Pool Още по

...
Игор Сешин, изпълнителен директор на Rosneft © Pool Още по
Коментари Харесай

"Роснефт" финализира покупката на втората по големите рафинерия в Индия

Игор Сешин, изпълнителен шеф на Rosneft

© Pool Още по тематиката
Сделката е доказателство за завръщането на сливанията и придобиванията в бранша
21 авг 2017
Оценката на Elliot за компанията е с 400 млн. $ по-висока от тази на Бъфет, а Berkshire Hathaway отхвърля да усили офертата си за енергийния снабдител
19 авг 2017
Фирмите трансформират тактиката, с цел да дават отговор по-бързо на трендовете
11 авг 2017
Политически и цивилен напън преди изборите прави бъдещето на изследването и добивите в архипелага Лофотен извънредно неразбираеми
9 авг 2017

Близо две години след началото на договарянията и 10 месеца след оповестяването на договорката през октомври 2016 година, консорциумът, воден от съветската " Роснефт ", завърши придобиването на индийската Essar Oil за 12.9 милиарда $. Сделката ще обезпечи на най-големия съветски петролен производител и един от главните играчи на международния пазар на първични материали значим търговски достъп до Азия, оповестява Bloomberg.

Взаимна полза

Очаква се придобиването на Essar Oil, втората най-голяма частна компания за пречистване на нефт в Индия, да бъде от изгода и за двете страни. " Роснефт " ще получи опцията да сътвори търговски център в Индия, който да му послужи като насочна точка за разширението на бизнеса в Азия. Essar Group от своя страна ще може да редуцира насъбраните си отговорности с към 11 милиарда $, фокусирайки се върху главния си бизнес, а точно добивът и преправянето на стомана.

Essar Group е трансферирала по 49% от петролното си поделение надлежно на " Роснефт " и на консорциум, включващ фирмите Trafigura и United Capital Partners, и ще продължи да държи единствено 2%. Това излиза наяве от известие на индийския конгломерат. От съветската компания показаха очаквания, че придобиването ще им обезпечи достъп до един от най-бързо разрастващите се пазари на първични материали.

За договорката

Сред активите, с които Essar Group ще се раздели, са петролна рафинерия във Вадинар, западното крайбрежие на Индия, мрежа от бензиностанции, пристанищен терминал и електроцентрала, която обезпечава електричество за рафинерията. Със своя потенциал от над 400 хиляди барела дневно, рафинерията във Вадинар е едно от най-големите в Индия и е скъп актив за " Роснефт " и консорциума.

В резултат на договорката в понеделник Essar Oil разгласи съществени промени в 12-членния си директорски съвет, акцентирайки Тони Фонтейн за негов ръководител. Б. Ананд ще заеме поста на основен изпълнителен шеф, заменяйки Лалит Кумар Гупта, който от своя страна ще остане в компанията като консултант на управителния съвет. " Една от привлекателните черти на придобиването е, че то основава доста благоприятни условия ", изяснява Фонтейн. " Ние изискахме от управителния екип да показа проект за развиване на активите, който ние да разгледаме и одобрим ", прибавя той. Преработващата компания възнамерява да разшири мрежата си от бензиностанции до 6000 от 3500 сега. В развой на разискване е също и разширение на петролната рафинерия, споделя Фонтейн.

Обсъждането на договорката сред " Роснефт " и Essar стартира през 2015 година, само че конкурентни предложения от националните петролни компании на Саудитска Арабия и Иран, както и неналичието на подпомагане от страна на някои кредитори на Essar Group забавиха договорката. Споразумението беше оповестено чак през октомври 2016 година, а клаузите по него задължават купувачитеда заплатят 11 милиарда $ на Essar Group и да поемат отговорностите на Essar Oil към иранската петролна компания на стойност 2 милиарда $, с помощта на което рафинерийната компания се прави оценка на 12.9 милиарда $. Плащането към Essar Group ще бъде употребявано за редуцирането на отговорностите на конгломерата и включва опрощаване на 5.4 милиарда $ дълг към Essar Oil, изплащането на 5 милиарда дълг към Essar Energy и 600 млн. $ към локални кредитори.

Браншът се съвзема

Новината за завършването договорката с Essar Oil е второ огромно събитие за петролния отрасъл през седмицата, откакто Total разгласи, че придобива датската Maersk Oil за 7.45 милиарда $ в понеделник и е следващото удостоверение за активизирането на промишлеността. Стъпването на " Роснефт " на индийския пазар подрежда придобиването измежду най-големите траназкции в сектора през последните години, който към момента се съвзема след рецесията в цената на петрола през 2014 година Първо място в това отношение заема съглашението на Royal Dutch Shell за покупката на BG Group против 52 милиарда $, оповестено през 2015 година Оттогава холандско-британският конгломерат жъне изгодите от договорката, а останалата част от водачите в сектора също се активизираха в региона на сливанията и придобиванията. През януари Exxon Mobil разгласи готовността си да заплати 5.6 милиарда $ в акции и поредност от условни парични заплащания на стойност 1 милиарда $ за правото да сондира в района на Пермийския шистов басейн в щата Тексас.

През последните месеци обаче енергийните покупко-продажби зачестяват, а огромните играчи в бранша са склонни и да продават. Наскоро BP продаде каузи си в китайско дружество за произвеждане на петролни артикули за 1.7 милиарда $, а Shell се раздели с проеоктите си в Ирландия против 1.2 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР