Игор Сечин, главен изпълнителен директор на Роснефт Още по темата

...
Игор Сечин, главен изпълнителен директор на Роснефт Още по темата
Коментари Харесай

Руската петролна индустрия процъфтява въпреки санкциите

Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на " Роснефт "

Още по тематиката
Високата цена на петрола ще удари облагите на авиоиндустрията

Годишната облага в бранша ще се намали до 33.8 милиарда $, предвиждат от асоциацията за въздушен превоз
5 юни 2018
Repsol ще употребява технология на Гугъл за по-ефективни рафинерии

Испанската енергийна компания ще употребява инструмента за машинно образование Cloud ML, с цел да усили производството си
5 юни 2018
Електроколите могат да понижат със 100 милиарда $ налозите от горивата

Правителствата по света могат да се лишат от тези средства до 2030 година, предвижда Международната организация по енергетика
31 май 2018
Кой печели и губи от повишаването на петрола до 80 $ за барел

Производителите на суровината ще усилят приходите си и горивата ще нарастнат, само че потреблението може да се свие
23 май 2018 Руската петролна промишленост процъфтява макар американските и европейските стопански наказания против страната, демонстрира профилирано изследване на Financial Times. В основата на това възходящото придвижване стоят стопански феномени като растежа в цените на петрола и природния газ и обезценяването на рублата, което оказва позитивно въздействие върху комерсиалния баланс на страната.

Индикаторите

Успешните сондажи в Северния ледовит океан вдъхват спомагателен оптимизъм в петролната промишленост на Русия, а към положителното показване се прибавя и увеличеното произвеждане на съоръжение за бранша. Вече два месеца производителят на съоръжение за нефто- и газопроводи TMK в град Волжски работи с цялостна мощ. А повода за това е високото търсене на съоръжение.

" Производствената линия във Волжски работи с цялостна мощ. От позиция на количество ние сме напълно натоварени ", изяснява Сергей Четвериков, основният изпълнителен шеф на завода. " Има голямо търсене на тънкостенни тръби, облицовъчни тръби за кладенци, за нефтената и газовата индустрия ", прибавя той.

Тънкостенните тръби, създавани от TMK, се употребяват в редица действия - от построяването на нефтените сондажи в земята до нефтени и газови складове. С оглед на това представянето на сателитни за петролната промишленост компании като TMK значително отразява положителното развиване на петролната промишленост.

Петролните компании

За процъфтяването на петролната промишленост свидетелства и придвижването на съветските борсови показатели. Акциите на петролните компании, търгувани на фондовата борса в Москва и на интернационалните пазари, са достигнали най-високото си равнище изобщо, а добивните количества се движат наоколо до рекордните си стойности. Това, наподобява, не е останало видяно и от интернационалните компании, които търсят от ден на ден партньорства с съветските си сътрудници макар глобите на Европейския съюз и Съединени американски щати. През април френската Total закупи дял от 10% в разработваното от съветски компании находище в Северния ледовит океан за 25.5 милиарда $, а основаната в ОАЕ Mubadala Petroleum купи 44% от друго съветско петролно находище в допълнение към голям брой други интернационалните съглашения, подписани сред страните енергийни колоси Rosneft и Gazprom.

Преди близо три години обстановката се различаваше доста, като западните наказания, наложени през 2014 година след окупацията на Кримския полуостров от Русия, възпряха огромните съветски енергийни компании от сключването на дълготрайни интернационалните съглашения, а огромна част от настоящите бяха прекратени. Наред с това глобите ограничиха съветския достъп до западни технологии и специалисти, намалявайки капацитета на страната за проучвания и създаване на находищата в Северния ледовит океан и тези на шистов петрол.

В същото време цените на петрола в международен мащаб се сринаха, достигайки под 30 $ за барел при започване на 2016 година, равнища, които са проблематични даже за съветските производители и техните ниски разноски.

Устойчиви планове

Петролната промишленост обаче съумя да преодолее тази рецесия благодарение на съветските държавни банки, които стъпиха на мястото на интернационалните кредитори и китайските капитали, които избавиха огромна част от вакантните планове, занемарени след напускането на европейските компании. " По мое мнение стабилността на съветското произвеждане беше подценена от пазара ", сподели Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на " Роснефт ", най-големият производител на нефт в страната.

" Роснефт " неотдавна разгласи, че чистата й облага е повишена седем пъти през първото тримесечие на годишна база - до 1.5 милиарда $. От " Лукойл ", която има бизнес в България, също регистрираха постоянен растеж на облагите от 75%. " Газпром " също не остана по-назад, отчитайки 11% растеж на облагата - до 5.93 милиарда $.

Положителни упования

А капацитета на промишлеността евентуално ще продължи да се усилва и в близкото бъдеще, в случай че цената на петрола се задържи над 75 $. Три четвърти от тръбите, направени от TKM във Волжски, са за вътрешния пазар на Русия, а растежът на поръчките значи, че компанията чака търсенето на съоръжение да нараства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР