Игор ПерминовКогато след преместването със семейството ми в България по-малкият

...
Игор ПерминовКогато след преместването със семейството ми в България по-малкият
Коментари Харесай

Пиу-пиу...

Игор Перминов

Когато след преместването със фамилията ми в България по-малкият ми наследник потегли на учебно заведение, съучениците му непрекъснато го питаха: " А при вас в Украйна още ли се чува пиу-пиу? ". Сред съветските или украинските възпитаници това би звучало като " паф-паф ". Така споделят децата, когато си играят на война. Отдавна не ми се е случвало да виждам по какъв начин украински деца си " играят на война ". Те живеят в условия на война, тъй че за какви " игри " да приказваме. При това освен в Донбас, както си мислят в Европа. Войната, по този начин или другояче, засегна всички райони на страната. За страдание, точно по този начин - " пиу-пиу или " паф-паф " - възприемат украинските събития и в множеството прилежащи страни. Това обаче надалеч не е единствената илюзия във връзка с " украинската рецесия ", продължаваща съвсем шест години.

Руските и украинските медии са цялостни с победни заглавия, възпяващи " историческото събитие " - размяната на пленници сред Русия и Украйна. Екипът на новоизбрания украински президент Зеленски пресмята процентите на растежа на рейтинга на известността на последния. Един от основателите на размяната, кумът на Владимир Путин - Виктор Медвечук, също се радва на нарастването на точките в личния му политически актив. Целият свят ръкопляска на " миротворците ". Всички са удовлетворени, всички могат да бъдат свободни... Тук обаче има няколко нюанса. Ще загатна единствено два от тях.

Украинци за... украинци

От 35, по-точно - 34, изпратени от Украйна в Русия пленници (един от фигурантите в листата украинската страна отхвърли да върне), единствено 12 са жители на Руската федерация. Останалите имат украински паспорти и, на процедура, се трансфораха в бежанци... Ето какво написа във фейсбук мой остарял другар, харковчанин, прекарал зад решетките период за " антиукраинска активност ", Виктор Старчиков:

" Когато се прави замяна, се появява чувство за наслада, която незабавно се сменя с лека горест. Защото едни се връщат у дома, където ги чака фамилията им, приятелите им, помощта на страната и всичко останало. Други отиват на изгнание, лишавайки се от опцията да живеят дружно със фамилията си на родна земя ".

И казусът тук не е единствено в това, че освободените от украинските затвори хора няма скоро да се срещнат със фамилиите си. Статутът на пребиваването им на територията на Русия е стеснен, в сходство със закона, на три месеца, не повече. Нереално е да се оформят за това време документите без " висока " помощ или огромни финансови средства. Ясно е, че някогашните пандизчии надали имат доста пари. Открит е въпросът дали управляващите ще им окажат помощ. Списъкът на хората, избягали в Русия, а по-късно изгонени назад в Украйна, напълно не е дребен. Попадайки там, в " топлите обятия " на локалните специфични служби, те имат единствено два пътя. Или да се върнат зад решетките, или да изберат ориста на безвъзмездни информатори на СБУ (украинската работа за сигурност), отработвайки свободата си.

През последните години в действителност голям брой украинци бяха принудени да изоставен родината си, включително и по политически аргументи. Повечето " политически " бежанци хукнаха точно към прилежащата Руска федерация. Но пък " най-хлебните места " в приютилата ги Русия бързо бяха завладяни от политиканстващите бегълци, които до наскоро обществено призоваваха да се откажем от съдействие със северния комшия, от пребоядисали се ултрадесни украински националисти и от откровени авантюристи.

Разбира се, първоначално освободените от пандизите ще бъдат мечтани посетители във федералните малките екрани, на тях ще им съчувстват ще желаят изявленията. Информационният мотив обаче ще се изчерпи за някоя и друга седмица, а след това... Много такива " избавени души " се скитат по съветските простори без средства за битие. А какъв брой бяха депортирани назад в Украйна, където ги чакаха затворническите килии, дълги затворнически периоди, или нежеланата орис на извънщатни сътрудници на украинските специфични служби...

Пиар, реклама и статут на миротворец

Другият " колорит " е в това, че играта на " замяна " няма да спре с това. Съвсем до наскоро в Украйна бе известна схемата, за която на мен, откровеничейки, ми описа един почитан деятел на украинската власт: "...на нас ни е доста преференциално да изпращаме в пандиза хора, даже и без явни за това учредения. Ако индивидът е сериозен, за него внасят правосъден паричен депозит. Разбира се, индивидът не чака съда, а бяга от страната. Парите отиват в бюджета. А и ни едно, така наречен координиране, не е гратис. Така че все нещичко влиза и в джоба на " скромните труженици " на изправителните институции, СБУ и други структури... ".

Разбира се, при сходни гръмки замени на пленници не можеш да припечелиш пари. Но пък можеш да получиш нещо доста по-голямо - пиар, реклама, статут на миротворец и избавител! Всичко това коства доста скъпо!

А, войната? Войната продължава. Мирните региони на Донбас са подложени на още по-мощна пукотевица. Отново умират хора. По улиците на украински градове се разхождат беснеещи тълпи от " ветерани на АТО ", които ги убедиха, че те са най-най-истинските патриоти, и в този момент всичко им е разрешено. Да убиват, да грабят, да насилват... Млади момчета, усетили усета на кръвта, откакто повоюваха в Донбас, изкарват експанзията си върху своите близки, инцидентни минувачи, протягат ръка и на себе си. В същото време страната е претъпкана с оръжие и муниции. От време на време горят оръжейни хранилища и единствено тези, които са ги запалили, знаят какъв брой пушки и гранати са се взривили и са били унищожени, а какъв брой - тривиално разграбени...

Кой желае земя? Голяма ликвидация!

Често слушам - в Украйна има нов президент и нова власт, в този момент всичко ще бъде друго. Да, огромните транснационални компании - същинските шефове на света - взеха решение да слагат отпред на Украйна нови хора. Петро Порошенко и подгласниците му по този начин се увлякоха да грабят личната си страна, че започнаха да пренебрегват директивите на началниците си. Новите марионетки са по-управляеми и нямат подобен грамаден антирейтинг и избор на съмнение от страна на народа, като предшествениците им. Владимир Зеленски и екипът му разпростряха дейна активност за провеждането на промени, чиято единствена цел е приемането на закони, позволяващи да се разпродава земята на Украйна. Всичко е просто, като учебна задача. Всъщност в страната към този момент и няма какво друго да се продава, с изключение на личната земя.

Има обаче и втора стратегическа задача - да се резервира непрекъснатото огнище на напрежение по границата с Руската федерация. Така че никакви шумно рекламирани " замени на пленници ", никакво намаляване на реториката на украинската власт няма да сменят генералната линия - продължение на военния спор непременно.

Нито появяването на нови имена - Зеленски, Разумков и компания, нито връщането в страната на олигарха дезертьор Коломойски, нито запазването на поста министър на вътрешните работи на Арсен Аваков, който хора, наясно с този въпрос, назовават " гледача " на интернационалната мафия, нищо няма да промени общата идея, натрапена на Украйна. Остана да се направи последното - да се разпродаде самата земя, да се лишат украинците от последното - от земята под краката им, а значи - от вярата за по-добри времена. Когато този развой бъде приключен, ще може решително да се каже: Украйна повече я няма. Забравете.

А към този момент " пиу-пиу ". Оръжия, бомби и идиоти, подготвени да стрелят, има премного. Войната продължава под съпровода на рекламния атракцион " замяна на пленници ". Ще разменят едни украинци против други. Едни украинци ще стрелят против други. И по този начин, до момента в който новите притежатели на тези територии не застроят цялото пространство с нуклеарни гробници (първата към този момент се построява в зоната на Чернобилската катастрофа), с циментови фабрики и други нездравословни производства. Една същинска " зона на отчуждаване "...

И война - до надвит край. Край на личния народ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР