Игнасио Мартинес де Писон е един от най-популярните писатели в

...
Игнасио Мартинес де Писон е един от най-популярните писатели в
Коментари Харесай

Добрата репутация е роман за нуждата да намерим своето място на този свят

Игнасио Мартинес де Писон е един от най-популярните писатели в актуалната испанска литература. Зад гърба си има доста романи, сборници с разкази и сюжет за филм. Той е притежател на голям брой влиятелни награди, като за романа си „ Добрата известност “ (2014) печели Националната премия за литература на Испания.
Романът „ Добрата известност “ (издание на „ Персей “, превод Румен Руменов) е завладяваща фамилна хроника, която се разпростира в границите на трийсет години, изпълнени с доста очаквания и разрушени фантазии, благополучие и разочарования, като всичко това се развива на фона на вълнуващи събития от испанската история. Роман за това, което наследяваме от предишното, и за потребността да намерим своето място на този свят.
50-те години на ХХ век, Мелиля. Самуел е сефарадски евреин, а брачната половинка му Мерседес е католичка. Те водят спокоен и благополучен живот с помощта на процъфтяващия си бизнес. Въпреки това постепенната деколонизация на Мароко принуждава от ден на ден испанци да бягат от Протектората и фамилията на Самуел се изправя пред тежка алтернатива – да се реалокират в Испания, страна, на която в никакъв случай не са гледали като на собствен дом, или да се открият в новосъздадената страна Израел. На фона на настъпващите радикални промени и непрекъснатата неустановеност съпрузите на междинна възраст с паника възнамеряват своето лично бъдеще и това на двете си млади дъщери Мириам и Сара.
70-те години на ХХ век, Сарагоса. Испания постепенно се пробужда за модерната ера. Семейството се е разраснало и Мерседес се бори да го резервира цяло и единно. Но всеки от членовете му крие своите секрети и вътрешни грижи – Мириам би трябвало да се оправи с отчуждението, настъпило сред нея и двамата й синове Даниел и Елиас, както и да реши проблемите в брака си, откакто е разкрила лъжите на брачна половинка си; Сара е блудната щерка, която се завръща, откакто преди години е избягала с годеника си, само че въпреки че се пробва да сътвори нов живот за себе си, неизказаните истини се издигат като бариера сред нея и околните й. Семейните спорове се задълбочават още повече след едно изненадващо наследство, което може вечно да унищожи и раздели фамилията. Ще съумеят ли да намерят верния път между тях и ще се възстановят ли дълбоките връзки сред членовете на фамилията, или ориста ще ги отдалечи вечно?
Мартинес де Писóн е един от най-значимите испански писатели през днешния ден. Роден е в Сарагоса през 1960 година Когато е деветгодишен, остава без татко. Учи в йезуитско учебно заведение, а по-късно приключва испанска лингвистика в университета на Сарагоса и италианска в Барселона, където живее от 1982 година Литературната си кариера стартира през 1984 година Автор е на 12 романа. По негови сюжети и романи са основани няколко кино лентата, измежду които „ Странични пътища ” (с две кино екранизации по този роман), „ Тринайсетте рози ” и „ Чико и Рита ”, всичките с номинации за премиите „ Гойя ”, а третият – с премия. Книгите му са получили общо 17 литературни награди, 5 от които са за романа „ Присъдата на утрешния ден ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР