Иглолистните гори в България загиват. Нападнати от корояд, изсъхват все

...
Иглолистните гори в България загиват. Нападнати от корояд, изсъхват все
Коментари Харесай

Неизтребима напаст унищожава българските иглолистни гори с невиждани темпове

Иглолистните гори в България умират. Нападнати от корояд, изсъхват от ден на ден гори в планините към София, Перник, Кюстендил и в други елементи на страната. Иглолистните гори умират с невиждани темпове, а броят на инфектираните от корояд дървета нараства с всеки минал месец.

„ Това е развой, който върви в целия свят. В цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока плътност на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването, високи температури. Това пък към този момент понижава устойчивостта на дърветата”, изяснява по bTV инж. Дамян Дамянов, шеф на Югозападно държавно дружество.

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. В планините към София процесът може да промени метода, по който наподобяват планините и цялата природа. От 53 хиляди кубически метра инфектирана дървесина през 2012 година, единствено през първите 6 месеца на 2017 починалите дървета към този момент се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Близо една четвърт от българската гора може да загине. Проблемът с короядите и всеобщите провали, които вършат, произлиза от това, че от едно семейство корояди основават потомство от 60 дребни ларви, като тази бялата ларва, като порастват за 1-2 месеца до млади корояди и от тези 60 корояда могат да зародят нови 60 по 60 – 3600 корояда.
При първото потомство е инфектирано едно дърво, при последващо 10, а по-следващо 100, а на третото потомство към този момент имаме 10 хиляди дървета. Тоест към края на годината от едно дърво може да са инфектирани нови 10 хиляди дървета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР