Игликата, известна и като Примула, е едно от най-нежните и

...
Игликата, известна и като Примула, е едно от най-нежните и
Коментари Харесай

Вино или ликьор от иглика? Изненадай всички с цветен домашен алкохол

Игликата, известна и като Примула, е едно от най-нежните и красиви дребни цветчета, които можете да срещнете както култивирани, по този начин и диворастящи. Заедно с кокичетата и минзухарите, игликите са предвестител на настъпващата пролет, въпреки че можете да ги мернете като цветни петна даже и измежду последните снегове.

Има най-разнообразни типове иглики, като може би присъщото за всички тях са красивите им цветове, вариращи от лилаво, розово, жълто, бяло и какви ли още не шарки.

 h iStock

Това, което малко на брой знаят обаче, е, че с изключение на просто за хубост и хармония от игликите човек може да си направи най-разнообразни алкохолни питиета, които сигурно биха впечатлили вашите посетители и с които безусловно ще оберете точките.

Ето 3 разновидността:

Шартрьоз с иглика

Необходими артикули: 2 л водка, 5 г счукано семе от иглика, 710 г захар, 100 г сухи листа от пелин, 100 г сухи листа от мента, 15 г счукани ядки от праскови

Начин на подготвяне: Стритите листа от пелин се поставят във водката и всичко се изсипва в задоволително огромен съд, който да може да бъде похлупен. След 10 дни към тази течност се прибавят семената от иглика и ментовите листа, а след още 10 и ядките от праскови. Тази течност се прецежда, към нея се прибавя захарта, разбърква се до момента в който се разтопи и още веднъж се прецежда Така полученият шартрьоз се налива в сухи бутилки, които се затварят.

 h iStock

Ликьор от иглика

Необходими артикули: 1 л водка, 250 г цветове от иглика, 1 кг захар, 1 л вода

Начин на подготвяне: Захарта се кипва във водата и се вари, до момента в който течността се преполови. През това време сложете цветовете от иглика да се наквасен във вода за към 30 мин. Прибавете ги към захарния сироп дружно с водката. Разбъркайте добре и изсипете по този начин приготвеният ликьор в сухи бутилки и ги затворете.

 h iStock

Вино от иглика

Необходими артикули: 200 г цвят от иглика, 1 л бяло вино

Начин на подготвяне: В празна стъклена бутилка се прибавя цветът на игликата и се залива с виното. Съдът се затваря, оставя на слънце за към 15 дни. След това се прецежда, сипва се още веднъж в бутилка и се затваря.

 h iStock

За още ентусиазъм през целия ден ни последвайте във Фейсбук ТУК и в Instagram ТУК
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР