Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ

...
Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ
Коментари Харесай

Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ по тенис

Ига Швьонтек завоюва първата си купа от шампионата на Съединени американски щати по тенис, откакто надви над Онс Жабер (Тунис) с 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути в Ню Йорк, съобщи БНР.

Това е трета купа за полякинята в шампионат от Големия шлем, само че първа на твърди кортове. Предишните две са от Откритото състезание на Франция - „ Ролан Гарос “.

Лидерката в международната класация номер реализира и победа номер 57 за сезона, в която контролираше мача. В първите три гайма на срещата Швьонтек стартира изгуби единствено две точки. Жабер върна интригата, като съумя да понижи изоставането си на 2:3 гейма. След това Швьонтек затвърди превъзходството си от първите 3 гейма, като не разреши на съперничката да вземе нито един гейм повече.

Вторият сет стартира по същия метод, като Швьонтек поведе отново с 3:0. Африканката този път съумя да докара сета до тайбрек, само че международната номер едно резервира хладнокръвие и завоюва сета и мача.

На 21 години Швьонтек е най-младата от 2008 година с три трофеи от „ Големия шлем “ след рускинята Мария Шарапова. Тя също по този начин събра 10 365 точки за ранкинга си на върха в ранглистата и има двойно повече от главната си преследвачка Жабер.

Полякинята завоюва седмата си поредна купа за сезона (Доха, Индиън Уелс, Щутгарт, Рим, Ролан Гарос и US Open) и стана първата тенисистка след американката Серина Уилямс, която направи това през 2014 година

За купата шампионката ще получи $2,6 милиона от наградния фонд и ще завоюва 2000 точки за ранглистата. Жабер ще добави 1300 точки и $1,3 милиона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР