Ига Швьонтек е последната полуфиналистка на Australian Open 2022 при

...
Ига Швьонтек е последната полуфиналистка на Australian Open 2022 при
Коментари Харесай

Швьонтек оцеля в жегата след над 3 часа на корта с Канепи


Ига Швьонтек е последната полуфиналистка на Australian Open 2022 при дамите. Полякинята изстрада достигането си до топ 4 след доста тежък мач под бруталната горещина в Мелбърн, постигайки втори следващ поврат след този над Сорана Кърстя. При температура от към 35 градуса на сянка двете прекараха на корта 3 часа и 1 минута, в които първата задача бе физическото запазване и потреблението на разкрилите се шансове.

Световната №9 загуби първия сет, в който пропусна четири брейкбола, а Канепи се нуждаеше от 10 сетбола, с цел да го завоюва. Естонката, която стартира шампионата като №115 в света, проби първа и във втората част, в която се стигна до тайбрек, извоюван от Швьонтек. И двете бяха на ръба в третия сет, в който грешките, а и пробивите, изобилстваха. По-младата обаче работи по-умело в тези моменти и по този начин за повторно в кариерата си доближи до полуфинал в шампионат от Големия шлем след Ролан Гарос 2020, когато победи с купата.

За Канепи пък присъединяване в Мелбърн приключи със седми изгубен четвъртфинал на „ мейджър “ шампионат. До момента тя имаше по два на всеки от останалите три шампионата от най-високото равнище.

„ Доволна съм, че ми остана глас, с който да кажа благодаря. Това беше вманиачен мач и без силата от публиката надали щях да го довърша ”, сподели победителката на корта.

20-годишната полякиня записва антирекорд по двойни неточности в един мач – цели 12. Това подкрепя и много ниския ѝ % на извоювани точки на втори сервис (37%). Достатъчно проблеми на начален удар имаше и съперничката ѝ, което докара до общо 11 пробива в мача – 6 за Швьонтек и 5 за Канепи като и двете имаха по 13 благоприятни условия.

На фона на тежките условия закономерно и общият брой на непредизвиканите неточности беше много повече от уинърите – 50 неточности и 31 уинъра за победителката, 62 неточности и 35 уинъра за изгубилата.

Разликата посред им в действителност бе минимална. В първия сет Канепи трябваше да отразява точки за пробив във всеки от първите си три сервис гейма, само че се оправи и на собствен ред осъществя по този начин значимия брейк за 4-3 при единствената си опция до този миг.

В деветия гейм естонката можеше да затвори сета с нов пробив, само че пропусна цели пет благоприятни условия в гейм с 10 равенства. Сервирайки при 5-4 Канепи също имаше сложни моменти, само че след общо десетия сетбол въпреки всичко стигна до триумфа.

До момента Швьонтек бе спечелила единствено 9 от 33 мача, в които губи първия сет, само че го бе направила в предходния кръг против Сорана Кърстя и това може би ѝ вдъхна спомагателни сили при започване на втората част, когато още веднъж се видя изоставаща в резултата.

Шампионката от Ролан Гарос 2020 съумя да доближи до неотложно връщане на брейка, което даде и начало на серия от четири следващи гейма в нейна изгода. Играта ѝ въпреки всичко продължи да бъде неуверена и по този начин се стигна до връщането на пробива.

Тайбрекът можеше да прати Канепи на първия ѝ „ мейджър “ полуфинал, само че в дългия гейм Швьонтек работи безупречно.

По-младата с 16 години изглеждаше малко по-свежа при започване на решителния сет, в който записва нов ранен пробив. Естонката го върна при 2-2, само че в идващите минути загуби два поредни сервис гейма и направи задачата си доста комплицирана.

Швьонтек направи три двойни неточности в гейма, в който сервираше за мача. Това обаче не се оказа проблем. Грешките бяха доста и при Канепи в последвалия гейм, което докара до три поредни мачбола при 0-40. При втория полякинята показва феноменална отбрана, с цел да доближи до втория си полуфинал на равнище Голям шлем.

Там я чака мач с Даниел Колинс, която по-рано денем победи Ализе Корне. До момента двете имат един мач между тях. Той беше преди броени дни – четвъртфинал на WTA 500 шампионата в Аделаида, когато Колинс се отхвърли при резултат 6-2, 3-0 в интерес на полякинята.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР