IEEE Spectrum публикува своя рейтинг с промени в методологиятаНов рейтинг

...
IEEE Spectrum публикува своя рейтинг с промени в методологиятаНов рейтинг
Коментари Харесай

Нова класация на езиците за програмиране, Phyton е лидер

IEEE Spectrum разгласява своя рейтинг с промени в методологията

Нов рейтинг на IEEE Spectrum преодолява някои трудности при оценка на езиците за програмиране (снимка: CCO Public Domain)

С писание IEEE Spectrum разгласява тази седмица шестата си годишна ранглиста на езиците за програмиране. Авторите на рейтинга са направил някои промени в ъв вътрешната логичност за класиране на езиците, като са взели поради както общия брой планове, по този начин и тясната специализация и известността на езиците в областите на тяхното приложение.

Този метод разрешава да бъдат заобиколени две съществени спънки пред всеки опит за установяване на известността на програмните езици: първо, никой не може да огледа през рамото на всеки програмист по света, когато той седне да работи, и второ – езикът, който е крайъгълен камък в една област на програмиране, може да е изцяло несъответствуващ в друга област.

IEEE Spectrum употребява 11 индикатора и данни от 8 източника в своята ранглиста. След това изданието ползва редица коефициенти за тежест при обработка на резултатите, които са усъвършенствани – да вземем за пример, за читатели, които търсят нова работа, или за тези, които желаят да се потопят в план с отворен код на „ трети страни ”.

С други думи, коефициентите са основани, като се вземат поради типичният четец на списание Spectrum и затова тази оценка е малко по-различна в сравнение с останалите ранглисти. Въпреки измененията обаче, общата картина не е претърпяла обилни промени по отношение на миналогодишната ранглиста.

Python е убеден водач. Популярността му се дължи значително на големия брой налични профилирани библиотеки, изключително в региона на изкуствения разсъдък и машинното образование – да вземем за пример Keras, което е едно от най-мощните решения за „ надълбоко образование ”, предоставящо интерфейси за TensorFlow, CNTK и Theano.

Езикът за програмиране Python води в класацията на IEEE Spectrum

Интересното е, че задълбоченото образование не е единствената област, където Python постанова своето предимство – това не можеше да се планува, когато езикът бе пуснат за първи път през 1991 година Рязкото увеличение на процесорната мощ на микроконтролерите докара до това, че вградените версии на Python, като CircuitPython и MicroPython, също стават все по-популярни измежду производителите.

По-нататък в класацията се подреждат Java, C и C++ . Това са група езици, които от дълго време се борят между тях и с Python за първо място, макар че дистанцията сред тях и водача се е нараснало с новите поправени коефициенти на Spectrum. Така да вземем за пример, C++ означи 12,5 точки по-малко от Python по скалата от 100 точки.

Е зикът R „ затваря ” първата петица. Въпреки че е доста по-специализиран от останалите, този език остава известен през последните години, заради това, че светът изпитва все по-нарастваща потребност от обработка на огромни масиви от данни, а R се усеща добре в сходни задания.

Някои остарели и доста от дълго време забравени програмни езици са към момента живи и даже не престават да се развиват. По-специално, макар че е на възраст над 60 години, Fortran се подрежда на 38-мо място, евентуално заради голямото количество наследени материали и опцията към момента да бъде извънредно комфортен език за научни калкулации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР