Идват наистина трудни месеци. Трудно ще е за всички браншове,

...
Идват наистина трудни месеци. Трудно ще е за всички браншове,
Коментари Харесай

Не коронавирусът съсипа туризма, преди него бяха лакомията и простотията

Идват в действителност сложни месеци. Трудно ще е за всички сектори, които не могат да работят онлайн. Държавата е длъжна да им помогне - освен на едрите риби, крепящи държавните управления, а и на притежателите на дребни магазинчета, фризьорите и цветарите. Но в случай че за тях коронавирусът донесе рецесия, то за туроператорите донесе. Страхът прикова хората пред компютрите и парите им ще отидат за други неща, за други развлечения или ще си стоят в банките.
Специално за туризма е добре да върнем лентата малко по-назад, преди ковид.
В годината, преди да научим думичката " локдаун ", българският туризъм означи сериозен спад. Предходните години беше регистрирано някакво леко нарастване, само че то значително беше обвързвано с политическата обстановка в Египет и Турция и отлива на туристи оттова, както и със страха от мигрантите по испанските туристически дестинации - боязън номер едно в тези 3-4 години.
 Природозащитници с петиция за парк Странджа Природозащитници с петиция за парк " Странджа "
Природозащитни организации внесоха в Министерски съвет петиция с апел " институциите да престанат да бетонират закононарушенията, осъществявани в Природен...
Никой не подложи тогава на разбор отлива на 800 000 германци и 200 000 руснаци от нашите курорти. Никой не изясни за какво румънците, задоволяващи се до неотдавна с Албена, все по-често избират Гърция.
И въпреки, спадът не е единствено числа, той е философия и идея за туризъм, каквито в България просто няма. Защо? Защото в тази сфера от дълго време няма експерти. Има вложители - разбирай мутри с прекалено много непотребни пари, и туроператори, принудени да продават ваканции в безумно застроеното Черноморие. Има и управляващи - прекомерно заети с, както и със наказания против мощната музика.
Каквито и ограничения да измислят трите държавни управления на Борисов за завръщане на българина към българската почивка, резултатът е един - опашки на " Кулата - Промахон ". Никой не можа да спре напора към чистите гръцки плажове, вкусната храна и неналичието на навалица. И освен по време на отпуските, а по всички събиращи се дни към празниците.
Вероятно всеки от анализите, отдадени на туризма и създадени от специалисти, има своята аргументация. Но досега никой не е дал смислено решение по какъв начин туризмът да ни трансформира от различна дестинация в конкурентна. Много е допустимо такова решение просто да няма. Защото е основното, което отблъсква българите да почиват по Черноморието. То им лишава природата, която е естествена среда за отмора. То отблъсква и чужденците при избора им къде да почиват, само че ние се задоволяваме единствено с констатацията, че и алкохолният туризъм прави работа, щом носи пари. Тук-там по някоя пребита камериерка, само че какво толкоз - бизнесът нали върви.
Бетонирането на морския ни бряг е закононарушение, което има единствено едно наказване - срутване като в Испания. Разчистване и слагане на ново начало. За такова решение обаче се желае ръководство, несвързано с мутрите. Откъде ще се вземе? Откъде ще се вземат преди този момент прокурори и съдии, с цел да получат наказване тези, които десетилетия наред
 Заради ковид: Между 70% и 90% спад на задграничните туристи у нас Заради ковид: Между 70% и 90% спад на задграничните туристи у нас
Спад от 70% до 90% на непознатите туристи през това лято регистрират хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в огромните...
Та, каквото и да си приказваме за ковид, той надалеч не е единственият провинен за ситуацията в българския туризъм. Вместо на дълготрайна тактика, той заложи на мутроолигархията, която знае единствено да бетонира. Но не знае какво да прави по-късно. Българите не просто почиват в Гърция - огромна част съумяха да си купят и парцели там, на напълно естествени цени, не като у нас. Отвратени вечно от по този начин наречения туризъм в България.
Защото у нас всички инстанции си траят за узурпираните от какви ли не величия елементи от брега,. Не е единствено Доган с Росенец, надалеч не. Доста по-дребни риби окупираха апетитни късчета от бреговата линия и няма мощ, която да ги отлепи от там.
Навсякъде - тълпа, на никое място - качествено обслужване. Това е най-краткият разбор на българския туризъм. Плюс безумни цени. Изглежда нашенските хотелиери не помнят в кой век живеем и какъв брой налична е информацията. И единствено кръговиден глупак би го предпочел при равни цени и пагубна разлика в качеството.
Днес ще кажем, че коронавирусът ни нанася вреди. Как да изчислим обаче вредите, нанесени ни от лакомите малоумници преди него?
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР