Идват избори - да спасим един ключов министър и да

...
Идват избори - да спасим един ключов министър и да
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Борисов спасява Горанов и удържа народния гняв

”Идват избори - да спасим един основен министър и да удържим националния яд ”. Това написа във ”фейсбук ” профила си шоуменът Слави Трифонов във връзка днешното предложение на премиера Бойко Борисов партийна дотация да стане 1 лева
По думите му в този момент било най-подходящото време поради идните локални избори. Той прецизира, че това се е случило на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи са поискали 1 лев дотация за партиите на получен глас.

Трифонов акцентира обаче, че в случай че не било открито закононарушението с нелегално надвзетите пари от партиите, това предложение можело да се случи надалеч след този ден.

Борисов предложи 1 лева партийна дотация

Шоуменът напомня в обявата си, че от 6 ноември 2016 година, когато се организира референдумът, до през днешния ден Народното събрание не е обсъждало и гласувало независимо предложение за 1 лев партийна дотация.

По думите му до този миг държавното управление на Бойко Борисов е изготвило три републикански бюджета - за 2017 година, за 2018 година и за 2019 година и нито един път в тези три бюджета Борисов и финансовият министър Горанов не са предложили 1 лев дотация.

Слави Трифонов акцентира, че дотацията за партиите се предлага и гласоподава годишно със Закона за държавния бюджет, като и в трите години държавното управление е предложило 11 лв. дотация, а Народното събрание одобрявало без диспути.

По думите му спор е имало единствено в края на 2016 година когато депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложили таван на партийната дотация в размер на 1,6 млн. лева за всяка обособена партия или коалиция. Предложението им обаче било отхвърлено.

" Ако беше признато, през 2017 година и 2018 година ГЕРБ щеше да получи партийна дотация от към 1,40 лева на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лева на глас ", написа още Трифонов.

Според него Борисов излъгал още след референдума, че ще работи за понижаване на партийната дотация, а през днешния ден заплашва, че с 1 лева дотация партиите ще изпаднат според и ще останат без пари.

" Давайте да зажалим, че партиите, които сега взимат дотация, ще би трябвало да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лв. ", акцентира водещият.

По думите му в този момент и на депутатите на ГЕРБ няма да им е елементарно, тъй като 3,5 милиона българи гласоподават за нещо и те не го одобряват, а същото се предлага от " един човек от Банкя - и всички клякат ".

Припомняме, че по-рано през днешния ден в коридорите на парламета от " Воля " обявиха, че поддържат намаляването на дотациите. Войводите пък обясниха, че обмислят разновидности за финансирането на партиите.

Преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен период, с цел да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която ревизира изнесената информация в Шоуто на Слави ", че партиите в действителност са получили не 11 на глас, а над 13 лева и че методиката на пресмятане на дотациите, в действителност опонира на закона. Шоуто на Слави се базира на получена от МФ информация, само че основният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира и разпореди инспекция.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и обединения - ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и " Воля " - погрешно са изплатени суми и в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От Българска социалистическа партия оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси. Българска социалистическа партия желаеха и оставката на министър Горанов.

Припомняме, през 2016 година Слави Трифонов инициира подписка за осъществяване на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат сложени дружно с гласуването за президент. Един от въпросите беше обвързван точно с партийните дотации. Гражданите трябваше да решат дали поддържат годишната държавна дотация на политическите партии и обединенията да бъде един лев за един получен автентичен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се оповестиха " за " концепцията против едвам 523 703, които бяха срещу.

Дни по-късно обаче от ЦИК оповестиха, че не доближава под 1%, с цел да бъде референдумът наложителен. Слави Трифонов упрекна Комисията в " чудовищна операция ", само че след близо половин година Върховен административен съд се произнесе дефинитивно в интерес на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за разискване в Народното събраниеи макар че при последното си подаване на оставка министър председателят Борисов се зарече да извърши националната воля, действително разискване на въпросите в пленарна зала нямаше.

Самият Борисов не един път се е изказвал срещу концепцията за дотация от 1 лев на глас точно с мотив, че по този метод партиите ще станат подвластни от стопански субекти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР