Идването на Зеленски очерта отново политическите разделения в страната. В

...
Идването на Зеленски очерта отново политическите разделения в страната. В
Коментари Харесай

Посрещаме Зеленски със спешно решение за още оръжия

Идването на Зеленски очерта още веднъж политическите разделения в страната. В Народното събрание раздорите към Украйна започнаха още от сутринта - разисква се решение за възобновяване на военновременните ресурси, което допуска, че досегашните ни наличия от муниции ще бъдат изпратени на украинската войска. 

 

" Възраждане " и Българска социалистическа партия изрично се опълчиха, както се очакваше, като в пленарната зала се завихриха разногласия към закононарушенията по време на войната.

По-късно ще бъдат разисквани и други проекторешения, свързани с Украйна - първо, предлагането да й бъде продадено оборудването за неосъществения нуклеарен план " Белене ", а по-късно и декларация в поддръжка на нейното бъдещо участие в НАТО.

 

Заради визитата на украинския президент Влодимир Зеленски депутатите разместиха тотално програмата си като дадоха превес на точки, свързани с Украйна. Обновяването на военновременните ресурси, декларация в поддръжка участието на Киев в НАТО и възможната продажба на нуклеарни реактори влязоха по неотложност в програмата

Против бяха Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

" Някой различен дефинира дневния ред на Народно събрание, нито председателския съвет, нито ръководителите на групи, а някой различен. Какъв е смисълът от председателския съвет в сряда - през вчерашния ден нямаше такива точки, през днешния ден идвате в 9 часа и изчитате различен дневен ред. Предлагате неща, които не касаят жителите. Всъщност, касаят ги - ще продадете нуклеарните реактори и България ще остане без нуклеарна енергетика ей по този начин, за един ден ", ядоса се и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. И изиска точките да не се гласоподават, а председателстващият съвещанието Росен Желязков трябвало да отбрани престижа си и да изясни какво е наложило за 24 часа да се впишат 4 нови решения. Какво ще се случи в случай че те бъдат гласувани идната сряда като точка 1, 2,3 и 4, попита социалистът.

Новият дневен ред обаче бе утвърден със 146 гласа " за ", 55 " срещу " и трима въздържали се - двама от Има Такъв Народ и Радостин Василев.

Часове след съвещанието на комисията по защита Народното събрание вкара в дневния си ред актуализация на военновременните ресурси предвид на това да даде на Украйна остарели наличия. Което в допълнение разпали пристрастеностите на депутата Николай Дренчев от " Възраждане ".

Министерският съвет да форсира процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерство на защитата, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения, посредством замяната им с новопроизведени такива, се планува в плана, препоръчан от Бойко Борисов и група народни представители. С него се чака държавното управление да предоговори периодите и количествата в подписания с „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД контракт при съществуване на индустриални благоприятни условия на държавното обществено дружество за това.

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия изиска пояснение на смисъла от това решение. " Самите вносители са наясно, че това е политически акт, който няма на практика промени и обосновка. Никакви детайлни пояснения не сме получили. Няма обновен график. Не сме срещу възобновяване на боеприпасите, само че сме срещу цялостното изпразване на складовете, което следва. Без график, без да е ясно дали ВМЗ може да възстановя тези муниции ", настоя той.

Манол Пейков от ПП-ДБ отговори: " Знаем, че в България има политически сили, които с къси сърца вървят при госпожа Митрофанова и с протъркани коленца. И същите тия хора се пробват да отвържат българския лев от еврото и да го вържат с рублата. И това са хора, които непрестанно лъжат своите гласоподаватели, че работят в полза на България. Те работят в полза на Русия! Ние сме хората, които работят за идеята на България. Защото България е Украйна сега и Украйна е България. Ние сме идващите, в случай че Русия завоюва борбата там ".

 

Дискусията продължава след 15-минутна отмора.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР