Идваме с тях при вас. Ако грешим, дайте ни акъл.

...
Идваме с тях при вас. Ако грешим, дайте ни акъл.
Коментари Харесай

Накъде завива БСП

" Идваме с тях при вас. Ако бъркаме, дайте ни ум. Ако сме прави, ни поправете ", сподели Корнелия Нинова пред Националното заседание на Българска социалистическа партия

© Анелия Николова

- Корнелия Нинова показа своята " Визия за България ", в която има общ брой от крайни хрумвания, завръщане на страната в стопанската система и популизъм

- Неочаквано тя повдигна две тематики - завой към политиката на Вишеградската четворка и желание за отвод от еврозоната

- Целта на Българска социалистическа партия е победа на евровота през май 2019 година Още по тематиката
Корнелия Нинова предложи България да не влиза в еврозоната

Българска социалистическа партия показа визията си за ръководство на страната в четири сфери, търси " ум "
21 юли 2018
Мисия на ПЕС идва поради Истанбулската спогодба, Конституционен съд се произнася за нея на 27 юли
17 юли 2018 " Без да желаете, ми помагате ", обърна се Бойко Борисов към Българска социалистическа партия предишния петък, когато социалистите внесоха предложение да се забрани противоположният банкет на мигранти в страната. Премиерът може да употребява същата имитация и за резултатите от Националното заседание на партията на Корнелия Нинова в събота, на което беше показана " Визия за България ". На него се чуха толкоз разнообразни, крайни, неосоциалистически и непоследователни хрумвания за да се избистри най-сетне някаква съдържателна опция на ръководството на ГЕРБ, че вместо да привлекат симпатизанти и гласоподаватели, на " Позитано " 20 са напът да отхвърлен всички отвън партийното ядро (вижте в спомагателния текст). По-голямата част от предложенията към този момент са се появявали в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия през 2017 година Нов е обаче стремежът към политиките на страните от Вишеградската четворка и подозрението, че България би трябвало да одобри еврото.

Корнелия Нинова въпреки всичко съобщи, че това не е управническа стратегия, а оферти, за които чака противоположна реакция, и са вероятни корекции. Неофициално на " Позитано " 20 пък споделят, че знаят, че няма да могат да ръководят независимо. А съществуването на сътрудници в обединението ще им даде опрощение, в случай че се откажат от към този момент поети обещания с аргумента " желаеме, само че не можем, тъй като ще изгубим болшинството в Народното събрание ".

Какво предлага Нинова и за какво

Две от най-крайните оферти на водача на Българска социалистическа партия - завой към политиката на Вишеградската четворка (без доста обяснения в коя област) и отвод от приемането на еврото, не бяха планувани в документа, раздаден на участниците в съвещанието. Нинова знае, че за тях ще последват рецензии от ПЕС, даже и от средите на Българска социалистическа партия, само че тя се цели в необятната аудитория. Според сметки в централата и двете хрумвания събират големи проценти утвърждение в социологическите изследвания. Изследване на " Алфа рисърч " от есента на 2017 година не демонстрира сходен превес на съперниците на еврозоната, само че въпреки всичко те доминират - 45% от запитаните не желаят България да става част от нея, 34% са " за ", а 21% нямат мнение.

Нинова изясни концепцията да се следват политиките на страните вишеградската група по този начин: " Макар че и те имат доста неточности в ограничение на права и свободи и не са идеални, стопанските системи им процъфтяват, вложенията им порастват, не са в демографска гибел, а народите им се усилват и живеят все по-добре. " Впечатлена от някогашния министър председател на Словакия Роберт Фицо (в чийто мандат обаче страната влезе в еврозоната), тя описа, че в диалог той споделил: " Имаме толкоз пари, че в този момент вкарваме безвъзмезден превоз, безвъзмездна храна за възпитаници, усилваме заплатите, усилваме пенсиите. " Първите крачки са направени от страна на Българска социалистическа партия - " ние изпратихме експерти там, те взеха законодателството на тези страни, ние го прегледахме и видяхме, че то в доста връзки отива на левите хрумвания ".

Като приказва за вишеградската група, Нинова има поради най-много ръководството на унгарския министър председател Виктор Орбан, откъдето са въодушевени концепциите за повече обществени услуги и държавна стопанска система. Доскоро импровизирано, даже измежду социалистите, за Корнелия Нинова се говореше като за " Бойко Борисов в пола ", само че в този момент задачата на " Позитано " 20 е за нея да се приказва като за " Виктор Орбан в пола ". Най-големият проблем в това видоизменение съгласно съветниците й е, че Орбан по етикет е част от дясното политическо пространство.

Формулировката " не са идеални " е мека за политика като на премиера на Унгария. През 2010 година едно от първите неща, които направи, като пристигна на власт, е да национализира частните пенсионни фондове, да вкара друго облагане за фирмите с непознат притежател и да върне в държавни ръце комуналните услуги като водоснабдяване, електричество, непорочност тъй наречените За разлика от Българска социалистическа партия обаче, които дават обещание прогресивно подоходно облагане, Орбан вкара плоска ставка от 15%. Освен ограничението на свободата на медиите и намесата в правосъдната власт се оказва, че е спаднало да вземем за пример качеството на образованието и опазването на здравето, чието финансиране от бюджета е мощно лимитирано. Самият Орбан назовава това " нелиберална народна власт ". Според " Дойче веле " властта му е " нещо приблизително сред народна власт с недостатъци и властническия жанр на Путин и Ердоган ".

С приближаването до Вишеградската четворка Нинова реализира няколко цели, настояват от най-близкия й кръг - намира легитимация на позициите си във външната политика, които съгласно нея няма по какъв начин да бъдат определяни към този момент като антиевропейски, тъй като имат модел в Европейски Съюз, унищожава политически Сергей Станишев и се заиграва с публичните страхове и настроения с вярата, че гласоподавателите й ще надминат 1.2 млн. души. Дори това да значи да изгуби част от мислещите си симпатизанти. " Българска социалистическа партия се надяват да се възползват от залеза на " Обединените патриоти " е обяснението на политолога Петър Чолаков пред mediapool.bg

Защо в този момент

Всъщност репликата " Без да желаете, ми помагате " може да се употребява и от Нинова към Борисов. Повдигайки тематиката за ратификацията на Истанбулската спогодба в края на 2017 година, той сътвори в обществото настроения и акция против така наречен джендъри и трети пол, която Българска социалистическа партия яхна с готовност. Може и да изгуби доверието на ПЕС, само че Нинова си завоюва почитател в лицето на Роберт Фицо, който я предложения на последното съвещание на вишеградската група, описаха от " Позитано " 20 пред " Капитал ". Тя от своя страна взела на мушка тематиката за кохезионната политика. Разбрала, че Бойко Борисов отказал да поддържа общата позиция на групата, Нинова месеци наред повдигаше въпроса в София и преследваше премиера. В последна сметка парите по кохезионната политика за България са с 2 милиарда евро повече от тези за вишеградската група.

" Визията " като мотив за полемики в този момент е подготовка за евроизборите през май. От управлението на Българска социалистическа партия настояват, че Нинова залага доста на резултатите от тях, тъй като прави паралел със обстановката от 2009 година Тогава, в края на ръководството на кабинета " Станишев ", първо ГЕРБ завоюва евровота с малко пред Българска социалистическа партия (с към 150 хиляди гласа повече), а единствено няколко седмици по-късно - парламентарния - с доста (с към 930 хиляди гласа повече). В централата даже има очакване, в случай че Българска социалистическа партия не е първа политическа мощ, Нинова да подаде оставка.

Малко по-едро видяно, Българска социалистическа партия се пробва да обещае и завършек на прехода . Според анализатори, близки до социалистите, моделът, открит след 1989 година , в действителност се е изчерпал. Какво идва след Бойко Борисов, след Делян Пеевски - в случай че не е нещо, което да преобърне системата от вътрешната страна, ще пристигна извън и ще бъде извънредно, настояват те. Затова е време за провокации, за полемики, за смяна. Проблемът е, че това не става с разпилени, неразбираеми и даже плашещи хрумвания.

По тематиката работи и Вера Денизова Еклектика на концепциите

Идеите във визията не са структурирани, няма и калкулации какъв брой ще костват, в случай че се приложат на процедура. В четири области - стопанска система и приходи, опазване на здравето, обучение и районна политика, са стартирани оферти, по които се търси социална и експертна реакция. Едновременно се приказва за районна специализация и държавни вложения в индустриалните зони, в предприятията и в комуналните услуги. Предлага се по-нисък Данък добавена стойност за детските храни и медикаментите, прогресивна канара на подоходно облагане, само че и импровизирано се твърди, че диференциацията на Данък добавена стойност може да значи по-висока ставка за първокласните артикули или даже на някои всеобщи отвън тези от първа нужда (в Унгария Данък добавена стойност е 27%). Повтаря се концепцията за безвъзмездни детски градини и ясли, частните лечебни заведения да останат без държавно финансиране, в случай че продължат да бъдат търговски сдружения, безвъзмездни учебници и пособия за цялото приблизително обучение, държавни стипендии, нисколихвени заеми за студенти в специалности, нужни за бизнеса. Няма по какъв начин да стане при сегашната конструкция на стопанската система

Десислава Николова, основен икономист в Институт за пазарна стопанска система

Това, което ме изненада неприятно в документа, е предлагането за регионализация на стопанската система, което няма по какъв начин да се реализира в условия на пазарно стопанство. Мисленето припомня на това от времето на командната стопанска система, което демонстрира доста надълбоко непознаване по какъв начин действа пазарът. Тези ограничения няма по какъв начин да се случат при сегашната конструкция на стопанската система. Това е една от огромните недомислици в този документ.

Българска социалистическа партия от години приказва и за въвеждане на прогресивно подоходно облагане с мотив, че то е по-справедливо. Тук може да се поспори доколкото редица разбори пък демонстрират, че облагането с една ставка е по-справедливо. Не видях планове за резултати върху бюджета.

Очевидно в позицията за еврозоната прозира съветско въздействие. Тук аргументът е по-скоро геополитически и той нормално се пречупва през всякакви официални опасности на участието, само че действително демонстрира за следващ път тяхната тясна връзка с Русия. За мен цялата стратегия е много ретроградна и неприложима на процедура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР