Идвам от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", който свикахме

Идвам от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", който свикахме ...

Десислава Танева за къщите за гости: Усещането за корупция е много тежко.


Идвам от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", който свикахме вчера, веднага след като бях избрана за министър. Точка 1 на дневния ред на днешното заседание беше освобождаването на г-жа Иванка Багдатова като зам.- председател на Фонда (Багдатова подаде оставка заради скандала с къщите за гости, но се оказа, че продължава да заема поста, заради което беше отстранен земеделския министър Румен Порожанов – б.р.) Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

За зам.-председател избрахме Евдокия Кръстева, понастоящем експерт и началник отдел в Министерски съвет. Надявам се, че тя ще се справи със задълженията си и задачите, които й предстоят. Надявам се, че сме направили добър избор, посочи Танева.

Усещането за корупция наистина е много тежко. Репутационният риск също. Какви са точните размери, са процеси, по които се работи в момента, проверяват се всички къщи за гости. Но темата за къщите за гости и това, че може да възникнат съмнения за правила и корупция бяха още преди първия ми мандат като министър. Последният сключен договор е от края на 2014 година, каза земеделският министър.

Това може би е част от нашия манталитет. В този смисъл тотална изненада няма. Имах съмнения за тази мярка така, както е разписана. Тези къщи за гости са направени по правилата, но не способстват за целите на мярката – да се увеличе заетостта в тези райони, коментира Десислава Танева.

Надявам се тези случаи да са санкционирани, те да са единици. Сигурна съм, че в повечето къщи за гости хората работят фамилно в райони, които са подходящи за този вид дейност. Трябва да гледаме постигането на целите. Новата селскостопанска политика за следващия програмен период ще търси от страните членки постигане на резултати. Ако не създадеш работни места и не извършваш туристическа дейност, няма да можеш да получиш средствата, заяви министърът.

Не може затова, че едно лице е в общественополитическия живот роднините му нищо да не работят. Не може всичко под един знаменател. Но там където е имало нарушение, всичко това е установимо. В момента Държавен фонд "Земеделие" проверява абсолютно всички къщи, преснима се абсолютно цялата документация за всеки един проект, подчерта Танева.

Тя съобщи, че срокът за подаване на заявления за директните плащания. Ходът на кампанията тече в нормално темпо. До момента са подадени 104 000 заявления. За сравнение за цялата минала година са подадени 101 000 заявления, уточни земеделският министър.

По думите му няма адекватен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните по отношение пръскането с пестициди на земеделски площи, което според пчелари води до масов мор на пчелите. Трябват нови мерки, особено при уведомяването. Трябва да има и нови способи за контрол, за които през новия програмен период ще има евроепйски средства и ние задължително трябва да го направим, каза още Десислава Танева.

 

Източник: novini.bg