Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея

...
Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Идва решителната седмица, Омикрон трябва да достигне пика си

Идва решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той би трябвало да доближи пика си. Трябва, само че е спънат добре, както виждате. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), така, че този район ще постои още някой ден с жълт цвят. Интересното е, че вероятността въобще да не влезе в алената зона, пораства.

Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - изкривяване на растежа на броя на новите случаи, изкривяване на растежа на заетите кревати в лечебните заведения и най-после - изкривяване на високата смъртност. Насочваме се към изкривяване номер 1. Както знаете, според изчисленията ми още от ноември, през тази седмица Омикронът би трябвало да покаже какво може.

Базовото репродуктивно число е 1.08 - много под 1.3. Обхватът на болестта към момента пораства, само че виждате, крета, не хвърчи.

Няма от 25 000 регистрирани случая дневно нагоре. Вирусът се бори да доближи контролното число от 15 000 регистрирани случая дневно.

Резултат все още - претовареност на леглата под 50% от оптималния потенциал за страната. Здравната система се оправя феноменално. С медицинския личен състав би трябвало да се внимава. Тези хора са с изключение на герои и много изтощени от дългата битка. Засега системата устоя и дори се оправя чудесно. Една седмица до 10 дни след първото изкривяване се чака да пристигна и второто изкривяване - изкривяване на тренда на напредък на заетостта на леглата.

Зададена траектория на обществената система - да се размине с цялостен локдаун. Резултат все още - системата е надалеч от цялостен локдаун.

Смъртността. Тук ще пристигна третото изкривяване. То нормално идва най-сетне. Към края на февруари към този момент се чака да е налице и то. Засега системата върви по заложената траектория, а тя е с предстояща записана смъртност - 1% и по-малко от броя на записаните случаи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР