Идва момент, в който трупани с години проблеми, неглижирани и

...
Идва момент, в който трупани с години проблеми, неглижирани и
Коментари Харесай

Венцислав Грозев: Парите за здравеопазването растат, но системата е хронично недофинансирана

" Идва миг, в който трупани с години проблеми, неглижирани и замитани под килима, се нареждат в такава степен, че надали не към този момент приказваме за затваряне и банкрутиране на лечебни заведения. " Това съобщи в предаването " Неделя 150 " ръководителят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч. Извън морално-колегиалната поддръжка не сме в положение да подкрепим финансово и материално двете лечебни заведения, добави той. Грозев бе безапелационен, че отговорност би трябвало да се потърси, а лечебните заведения да се оздравят, тъй като се грижат за сред 120 и 150 000 души в двете области. 

Коментирайки митингите на медицинските сестри и на медици от лечебни заведения в страната Венцислав Грозев посочи:

" Прословутата Национална здравна карта е направена в съответствие 1:1, а от дълго време това съответствие е под 1:0.9. над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един извънредно виновен и, би трябвало да бъде влиятелен труд, само че не е по този начин. Възнагражденията им са извънредно оскъдни, извънредно незадоволителни. "

Д-р Грозев напомни, че БЛС още преди 3 години е изготвил и дал на виновните институции методика за остойностяване на медицинския труд, в който е отразена активността на всички от системата на опазването на здравето, освен на лекарите. 

Националният рамков контракт сътвори по-добри условия за финансиране, има известна опция, само че системата още веднъж е недофинансирана, посочи доктор Грозев:

„ Да, завишават се средствата, само че когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат задоволителни досега, до момента в който не се знае тъкмо какъв брой коства тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ огромния разход в системата, е остойностяването на труда. Рамковият контракт прави нещо, само че това са ограничения, които никога не са в степен на достатъчност, тъй че системата да бъде относително сигурна и спокойна. “

„ Заболеваемостта във връзка и с демографската рецесия се усилва, не понижава. Броят на миналите през кабинетите и на персоналните лекари, и на експертите в извънболничната помощ и лечебните заведения пациенти се усилва изрично. Да, министър председателят е прав – дават се 5 милиарда, само че никой не приказва тъкмо какъв брой коства тази система “, акцентира Венцислав Грозев.

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР