Идва краят на ниските лихви по кредитите. От Асоциацията на

...
Идва краят на ниските лихви по кредитите. От Асоциацията на
Коментари Харесай

Край на ниските лихви по кредити

Идва краят на ниските лихви по заемите. От Асоциацията на банките у нас чакат цената на заемите да стартира да нараства през втората половина на 2019 година Това ще засегне, както новите, по този начин и към този момент отпуснатите заеми.

Очакванията са повишаването на лихвите да е на дребни стъпки. Финансистите поучават хората да имат едно мислено, като възнамеряват взимането на заем. Пресмятайки какъв брой ще връщат месечно на банката би трябвало да плануват, че вноската ще нараства.
Снимка: btvnovinite.bg

При 20 годишен жилищен заем от 70 хиляди лева с 3,5% – месечната вноска сега е 406 лева Ако лихвата нарасне с 0,25% - това ще значи 415 лева месечна вноска. В един по-краен вид обаче, в случай че лихвите набъбнат с 2%, това ще оскъпи заема с 72 лева месечно.

Много българи към този момент претърпяха едно мъчително внезапно повдигане на лихвите при финансовата рецесия през 2008 година Според банкерите, финансовите институции у нас следват трендовете в Европа. А ориентир може да са ни и Съединените щати, където лихвите на няколко пъти нарастват с по 0,25 пункта през последните години.
Топ банкер: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за закъснение на стопанската система Петър Андронов предвижда, че доходността на депозитите най-сетне ще се увеличи
„ Идва края на ниските лихви на всички места освен в България. Добрата вест за депозантите е че най-накрая нулевите лихви ще стартират да се заменят с нещо положително”, разяснява банкерът Петър Андронов.

Съветът на финансовите консултанти е, когато стартираме да мислим за заем, в никакъв случай да не взимаме заем с месечна вноска на ръба на опциите си сега.

Според финансистите, хората със остарели заеми занапред би трябвало да си погледнат договорите и общите условия – там би трябвало да е записано при какви условия и на какъв интервал банката може да трансформира лихвата
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР