Идейният проект за мемориален комплекс на остров Персин край Белене

...
Идейният проект за мемориален комплекс на остров Персин край Белене
Коментари Харесай

Готвят възстановка на концентрационния лагер в Белене

Идейният план за мемориален комплекс на остров Персин край Белене е подготвен, оповестиха от Община Белене и фондация " Остров Белене ".

Той планува възстановка на концентрационния лагер в Белене във типа му от 50-те години на предишния век. Комплексът ще бъде основан в памет на жертвите на тоталитарния режим. Фондация " Остров Белене " издаде листовка, която на 48 страници в детайли споделя с текст и фотоси за плана и съпътстващите културно-исторически обекти в Белене, оповестена и банкова сметка за донорите.
В момента на остров Персин е подредена непрекъсната галерия в памет на почтените жертви в някогашния лагер. Тя е основана от културен център " Евгений Босилков - Белене " по концепция на отец Паоло Кортези, а броят на посетителите ѝ пораства с всяка минала година.

В изоставена постройка на някогашния лагер и към нея са показани фототабла с документални разкази за бита на хората, които са били затворени там, детайлности за основаването на това място за репресии и за първите въдворени в него, за храната и за гладуването на хората в лагера до неговото закриване. Таблата демонстрират карцера, описват за побоищата, за обособени обекти, за репресирани свещеници и български турци. На фотос се виждат остатъци от " първия интервал " от съществуването на лагера.
На мястото са сложени паметни плочи от бял мрамор. Всяка година на остров Персин Община Белене е уредник и хазаин на национално поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР