Идеята за въвеждане на нощни линии на градския транспорт в

...
Идеята за въвеждане на нощни линии на градския транспорт в
Коментари Харесай

Идея: Нощният транспорт в столицата с билетче от 2 лева

Идеята за въвеждане на нощни линии на градския превоз в София се завъртя в публичното пространство неотдавна. И въпреки от кметството към момента да няма решение, концепцията среща твърда поддръжка от гражданска организация " Спаси София ". Те дори са създали проект по какъв начин това да се случи. Според него билетчето за нощния превоз може да коства 2 лв. за безграничен брой пътувания и отново общината да излезе на облага.

" Предлагаме въвеждане на 7 нощни линии в София, обслужвани от 28 къси рейсове, с цена за нощен билет 2 лева, който да важи за 90 мин., с безграничен брой прекачвания ", съобщи през днешния ден на брифинг Борис Бонев, един от създателите на Неправителствени организации " Спаси София”, които са подели акцията " София не спи”- самодейност за въвеждане на нощен градски превоз, съобщи БГНЕС.

" Оказва се, че София и Талин са единствените европейски столици, които нямат нощен превоз ", означи Бонев. Според думите му на Столична община тази нова услуга ще й коства към 4.4 млн. лева на година, само че пък системата в последна сметка се оказва на облага. Влагането на тези средства съставлява 0.28% от градския бюджет за 2018 година и е напълно във финансовите благоприятни условия на София. " Предвидили сме също във всеки рейс да има инспектор, което ще значи, че събираемостта на средствата от билети ще бъде на 100% ", добавя Бонев.

Според различен от създателите на " Спаси София”- Гергин Борисов, до момента е имало опозиция от страна на общината, една от аргументите е и монопола на таксиметровите услуги по това време на денонощието, които очевидно имат въздействие върху общинските управляващи. " Една от задачите на нашия план е да увлечем гражданското общество и да потвърдим, че хората желаят тази система ", акцентира Борис Бонев.

НПО-то е направила и изследване – голяма част от хората, става известно, търсят центъра като дестинация и се нуждаят от нощен превоз, а пътникопотоците са отмерено разпределени в столицата. През нощта се потвърди, че съществуват неустойчиви способи за напредване, главно посредством таксита или персонален автомобил. В удостоверение на настояването за нощен публичен превоз е и подписката - събрани са 31 500 подписа в поддръжка на концепцията. " Не би трябвало да се поставя акцент върху облагата, само че е значимо финансовите сметки по този начин да бъдат направени, че приходите да покриват значително разноските за новата услуга, както и тези за нощен труд, който е по-скъп ", отбелязва Бонев.

Андрей Зографски от " Спаси София” се стопира детайлно на причините в интерес на акцията. " Тази система, която предлагаме, ще обслужи разнообразни квартали на столицата, както и летището. Една от линиите ще обслужва през половин час и тази дестинация, което е значимо освен за софиянци, само че и за гостите и туристите, идващи тук. Смятаме, че линиите би трябвало да са 7, с цел да е мрежата всеобхватна и интервала на рейсовете да е през 30 мин., а не както е предлагането на общината за 3 линии, с период от 60 мин. ", акцентира Зографски. " Предлагаме и една спирка в центъра на София, където всички рейсове да стопират, тези транспортни средства да изчакват пасажерите и това да е площад " Света Неделя”, добави той.

Днес от 12:00 ч. последователите на концепцията за въвеждане на нощен превоз в София се събират пред постройката на Столичната община на ул. Московска №33. Там те публично ще внесат събраните подписи и ще изискат съответни и виновни дейности от страна на кмета и на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев, които да подсигуряват въвеждането на ефикасна система за нощен градски превоз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР