Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се

...
Идеята за създаването и съществуването на Сребърния фонд не се
Коментари Харесай

Лидия Шулева: В Сребърния фонд трябваше да има 10-15 млрд., а са само 2 млрд. лева

„ Идеята за основаването и съществуването на Сребърния фонд не се осъществя. Сега той продължава да съществува под една хипотетична форма “, изрече мнение пред БНР някогашният министър на стопанската система и един от основателите на Фонда Лидия Шулева.

„ Когато се създаваше Сребърният фонд, той в действителност имаше за цел за порядъка от 10-15 години да събере пари, които фактически биха могли да подсигуряват устойчивостта на пенсионната система. За страдание, нищо сходно не се случи. В момента парите са съвсем толкоз, с колкото и Фондът беше основан, има някакви минимални допълнения най към този момент от настоящи заплащания по концесии. Парите в Сребърния фонд са в порядъка на над 2 милиарда Нашите предвиждания, когато го създадохме, бяха по това време той към този момент да бъде най-малко 10-15 милиарда “, изясни тя в изявление за предаването „ Хоризонт за вас “.

По думите й парите, които сега са в Сребърния фонд, няма да стигнат даже за покриване на едногодишния недостиг в пенсионния фонд.

„ Дефицитът там е към 50%, а заплащанията са над 7 милиарда годишно. Тези пари няма да покрият даже недостига за една година, камо ли да подсигуряват резистентност на пенсионната система “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР