Идеята за Сатсанга се ражда на шега - по изгрев

...
Идеята за Сатсанга се ражда на шега - по изгрев
Коментари Харесай

Сатсанга - ново място са индийска храна в София

Идеята за Сатсанга се ражда на смешка - по изгрев слънце, на плажа в Бургас. Там Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов вземат решение, че градът има потребност от вегетариански индийски ресторант.

Решават, че ще бъде съвременно заведение за здравословната храна, в което акцентът е върху културата на хранене и общественото другарство по природосъобразен метод. На концепцията обаче й трябват едни пет (че и още малко) години, с цел да узрее.

Сатсанга отваря порти през 2016 година и три години работи в Бургас. По разнообразни аргументи преди няколко месеца се реалокира от морето в столицата. И получава необикновено топло " добре пристигнал ".
 Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов

Ваня Михайлова и Димитър Карагьозов

Вече на софийска почва, вечерите в Сатсанга са много шумни, радостни и претъпкани от хора. Затова пък следобяд тук е умерено и прелестно за разформироване, тъй като заведението, въпреки и в центъра на София, се е скрило от градския звук и забързаните потоци хора.
 Снимка 451697

Като никой различен

Около половин година Ваня и Димитър обикалят столицата в търсене на точното място за ресторанта си, а изборът на остаряла София не е инцидентна. За Ваня, която постоянно е харесвала тихите улички, това е и най-красивата част на града.
 Снимка 451691

Високите тавани разрешават мястото да има повече гости (50) и два етажа. Вторият, в който е и огромна част от чара на ресторанта, е в източен жанр, с ниски маси и меки възглавнички за сядане.

Силно самостоятелният темперамент на мястото е допълнено от мощно самостоятелното виждане за жанр на един от най-интересните съгласно Ваня български дизайнери - Антония Димова.
 Снимка 451689

Мебелите, осветителните тела, масите и съвсем всеки малък подробност в Сатсанга е направен на ръка. А един от най-красивите акценти в ресторанта са лампите лотоси, дело на скулпторката Христина Дечева.

Тайните на вегетарианската индийската кухня

Сатсанга не е типичният индийски ресторант. Тук не сервират месо. Затова пък всички секрети на вегетарианската индийската кухня са в прелестно комбиниране със здравословни хранителни артикули.

" По подобен метод, че да няма неналичия на хранителни субстанции. И, естествено, усетът да е толкоз натоварен, че въобще да не забележите, че в чинията ви няма месо ", изяснява Ваня.
 Снимка 451696

Двамата с Димитър са се постарали да се приближат и до усета до българските желания. Затова и в менюто ще открием бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума.

Едно меню, апелирам

То е дело на Димитър, който е и основният готвач на Сатсанга. Самият Димитър живее няколко години в Индия, където учи спецификите на локалните ястия.
 Бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума

Бухти от нахут със сос от кисело мляко и куркума

На българска почва, към уменията си във вегетарианската кухня, той прибавя цялото си въображение, креативност и опит, насъбрани с годините по света и у нас. От тях ние пробвахме тика масала със соеви филета и лимонен ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

А другояче, нормално в Сатсанга всеки ден има две разядки, няколко типа салати, към 10 съществени ястия и четири-пет десерта.
 Тика масала със соеви филета и лимонен ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

Тика масала със соеви филета и лимонен ориз в добавка пикъл, манго чътни и салата райта с цвекло и черен синап.

Напитките

Едва ли има по-добър метод да преглътнем лютата индийската храна от това да я съвместим с ексцентрични питиета. В това число в Сатсанга попадат охладена матча, мате, комбуча, фриц кола, оранжади, домашни лимонади от джинджифил, грозде или мента, и био селекция от чай. Естествено, има и български виновност и крафт бири - всички те подбрани с доста внимание.

Сатсанга е на ул. " Георги Бенковски " 8.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР