Идеята за резултатите от противопоставянаията между Intel и AMD на

...
Идеята за резултатите от противопоставянаията между Intel и AMD на
Коментари Харесай

AMD продължи да изтласква Intel от сегмента на сървърните и настолни CPU, но рязко отстъпи в мобилните

Идеята за резултатите от противопоставянаията сред Intel и AMD на пазара на централните процесори обичайно се образува от доклада Mercury Research, който представители на уеб страницата Tom’s Hardware към този момент са прочели. Докато AMD публично ускори позициите си в сегмента на настолните компютри, отстъпи мястото си в мобилния сегмент на Intel, който в този момент дефинира по-голямата част от приходите на фирмите в бранша на потребителските устройства.

Изхождайки от тезата за преобладаването на продуктите на Intel и в трите съществени сегмента на процесорния пазар, създателите на истинската обява преглеждат динамичността на измененията в каузи на AMD. В сегмента на настолните компютри, той се увеличи поредно с 0,6 процентни пункта до 19,2%, а също по този начин се ускори и с 0,9 процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година.

В сегмента на процесорите за ноутбуци, делът на AMD спадна поредно от 16,4% на 16,2%, със спад на годишна база от 6,3 процентни пункта. Очевидно, точно това събитие разреши на управлението на Intel на последната тримесечна отчетна конференция да разгласи укрепването на позицията на компанията в сегмента на потребителските процесори, който от към две трети се образува тъкмо от мобилните съставни елементи.

Трябва да се означи, че статистиката на Mercury Research не отразява действителното положение на нещата в търговията, защото разчита на данните от снабдители на процесори, а не от техните търговци. Ръководителят на AMD, Лиза Су, призна на последната тримесечна конференция, че компанията доставя по-малко процесори няколко тримесечия поред, в сравнение с сътрудниците продават. Това се дължи на насъбраните преди този момент продуктови ресурси, тъй че данните на Mercury Research може да не отразяват действителната картина по отношение на известността на процесорите на съответната марка на пазара.

В сървърния сегмент AMD продължава да укрепва позициите си, като през първото тримесечие съумя да усили каузи си от 17,6 на 18% в поредно съпоставяне и да го ускори с 6,3 процентни пункта на годишна база. Представителите на Intel постоянно вършат прогнози за способността на процесорите Xeon от поколението Sapphire Rapids да извърнат тази наклонност в интерес на компанията, само че към този момент сходни очаквания не са се сбъднали. Трябва да напомним, че методът за пресмятане на пазарния дял на сървърите от страна на Mercury Research взема поради всички типове сървърни системи, до момента в който IDC взема поради единствено класическите системи с едно или две процесорни гнезда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР