„Идеята за мирни и свободни Балкани винаги е основен приоритет

...
„Идеята за мирни и свободни Балкани винаги е основен приоритет
Коментари Харесай

Каракачанов: Интеграцията на страните от Западните Балкани ще осигури траен мир

„ Идеята за мирни и свободни Балкани постоянно е главен приоритет на външната политика на България. Сега, когато България ръководи Съвета на Европейския съюз, тази визия е наша цел – да подпомогнем в оптималната степен процеса на цялостното присъединение на Западните Балкани към фамилията на европейските нации “, означи министърът на защитата Красимир Каракачанов, който в границите на формалното си посещаване в Черна гора, взе участие през днешния ден в работата на осмото издание на TO BE SECURE FORUM, което се организира до 23 май в Будва.
Дошло е времето, в което страните от района могат дружно да формулират общата форма на бъдещето си съжителстване, освен в географски, а и в политически аспект, сподели Каракачанов и съобщи, че европейският план е незавършен, до момента в който всички страни от Западните Балкани не станат част от Обединена Европа. Успешното реализиране на наложителните политически промени и основаването на условия за постоянен икономическия напредък са незаменими условия за това страните от района да реализират цялостна реализация на европейската си вероятност, означи той.
„ Интеграцията на всички страни от Западните Балкани в Европейски Съюз и НАТО ще обезпечи дълготраен мир, непоклатимост и разцвет за всички страни от района. Това е нужното и задоволително изискване районът да се трансформира в генератор, а не консуматор на сигурност “, съобщи министър Каракачанов и изрази готовността на страната ни да подкрепи със своя опит страните от района в техните старания за европейска и евроатлантическа интеграция.
„ Днес сме изправени пред изключително динамични провокации пред нашата обща сигурност. Неразрешените проблеми на сигурността в Европа в подтекста на актуалните опасности и закани, и най-много на хибридните, откриват необятно поле на накърнимост. Длъжни сме да работим дружно за създаване на задоволителен институционален потенциал в секторите за сигурност на всички страни, тъй че те да бъдат устойчиви пред враждебни външни въздействия “, сподели в умозаключение министърът на защитата.
В осмото издание на проведения от черногорска страна TO BE SECURE FORUM вземат участие също министрите на защитата на Черна гора, на Босна и Херцеговина и на Република Македония Предраг Бошкович, Марина Пендеш и Радмила Шекеринска, представители на структури на НАТО и Европейски Съюз, политически анализатори и публицисти.
В рамките на форума министър Каракачанов организира двустранна среща с Матю Палмър - и.д. заместител помощник-секретар в Бюрото по европейски и евразийски въпроси в Държавния департамент на Съединени американски щати. Във фокуса на диалозите бяха настоящи въпроси от сигурността в района, както и съдействието със Съединени американски щати в региона на защитата и сигурността и опциите за неговото разширение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР