Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе основната тема

...
Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе основната тема
Коментари Харесай

България има интерес дългосрочния бюджет на ЕС да бъде приет скоро

Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе главната тематика на Съвет „ Общи въпроси “, който се организира през днешния ден в Брюксел. От българска страна в съвещанието взе участие заместник-министърът на външните работи Петко Дойков.

Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе показана от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен през юли 2019 година С днешната си полемика държавите-членки започнаха работата по определянето на позицията на Съвета по отношение на наличието, обсега, състава и действието на Конференцията.

Изпълнението на Стратегическия дневен ред на Европейски Съюз за 2019-2024 година следва да бъде в центъра на Конференцията, като се вземат поради провокациите, пред които са изправени държавите-членки, както и другите им стартови позиции. Резултатите от Конференцията не би трябвало да водят до „ Европа на разнообразни скорости “ или до основаване на разграничителни линии сред държавите-членки, а до по-голямо доближаване в Съюза, съобщи в изявлението си зам.-министър Дойков.

Конференция следва да бъде естествено продължение на извършените през последните две години цивилен разговори и да дава равни благоприятни условия за присъединяване на всички европейски жители, гражданското общество и европейските институции при отчитане на междуинституционалния баланс. Акцент би трябвало да бъде подложен върху тематики, свързани с политики, от които жителите се интересуват, а не върху институционални въпроси или смяна на договорите.

В рамките на днешното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ Хърватското председателство показа в резюме целите си за първите шест месеца на 2020 година По мотото „ Силна Европа в свят на провокации “ Председателството е провело програмата си към четири стълба: Европа, която се развива; Европа, която се свързва: Европа, която защитава; Европа, която въздейства.

Работният обяд на министрите бе отдаден на Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година в подтекста на напъните на ръководителя на Европейския съвет да придвижи договарянията за реализиране на дефинитивно съглашение. Председателството осведоми по отношение на настоящото положение в договарянията по законодателните досиета в границите на МФР и позицията на Екологичен потенциал да суспендира договарянията всъщност, до момента в който Съветът не реализира единодушие по рамката.

За България от значително значение е постигането на навреме съглашение по МФР, с цел да могат нашите жители да се възползват оптимално от наличните средства. Надяваме се договарянията, водени от ръководителя на Европейския съвет, ще бъдат извършени по обективен и транспарантен метод. Преговорите за останалите елементи от секторното законодателство, които са отвън Преговорната кутия, би трябвало да продължат, като се съблюдава правилото „ нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не бъде контрактувано “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР