Идеята за издигане на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия

...
Идеята за издигане на паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия
Коментари Харесай

Идеята за паметник на Девета Плевенска дивизия се е зародила още на фронта, заяви историк

Идеята за издигане на монумент на Девета Плевенска пехотна дивизия се е зародила още на фронта. Това заяви историкът Красимир Петров от Плевен.

Той посочи, че по негово изследване, през юни 1917 година във Военния клуб в София е подредена галерия с битови предмети, направени от бойците във фронтовите окопи, а желанието било получената сума от изложбата да бъде за основаване на фонд за бъдещия монумент на дивизията. Началникът на дивизията, генерал-майор Владимир Вазов, изработил проектоустава за фонда, отбелязва историкът.

Той напомня, че офицерите от Плевенския гарнизон са решили да се причислят към събирането на средства за паметника на 2 ноември 1927 година В тържествата за откриването на Военния клуб в Плевен на 19 декември 1934 година е взел участие персонално цар Борис Трети, който е дарил 20 хиляди лв. за построяването на паметника, добавя историкът. Според негови проучвания в последващи години са проведени състезания за монумента, само че по този начин и не се стигало до реализация.
Едва на 18 януари 2018 година Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея в Плевен още веднъж подема самодейността за войнишкия монумент, а на 25 март м.г. е учредено сдружението "Героите на Дойран ", което се заема с координацията, акцентира Петров.

По последни данни към 30 хиляди лв. не доближават за паметника. Една от петте фигури е подготвена - на ген. Владимир Вазов. Броят на донорите пораства, има и българи от чужбина, които изпращат пари за монумента, който ще се извиси на пл. "Свободата ", сподели неотдавна в пресклуба на Българска телеграфна агенция Иван Нинов - член на УС на сдружението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР