Идеята за генериране на изображения от изкуствен интелект не е

...
Идеята за генериране на изображения от изкуствен интелект не е
Коментари Харесай

Изкуство от изкуствен интелект - инструмент или поробител на художниците?

Идеята за генериране на изображения от изкуствен интелект не е нова - сходни логаритми съществуват от десетилетие, само че тази година няколко инструмента сътвориха същински възторг - и потрес - в света на изкуството.

DALL-E, Stable Diffusion, Midjourney, Imagen - всички тези стратегии изскочиха в общественото пространство вкупом и разрешиха на хиляди по света да творят благодарение на изложение и солидни невронни мрежи, които употребяват машинно образование и нормално изцяло отворен код, с цел да генерират рисунки, картини и даже фотоси, които постоянно са неразличими от основаните от индивида.

Означава ли това гибел за твореното от индивида, или просто още един инструмент в палитрата на цифровите художници?
Как работят генераторите на изображения
Концепцията е извънредно елементарна - описвате това, което желаете да видите, и изкуственият разсъдък генерира изображение. Това базово равнище на приложимост обаче е единствено началото.

Но и то не е малко - да използваш изцяло натурален език и да създаваш изображения е нещо, което до напълно скоро изглеждаше като концепция от научната фантастика. Инструменти като DALL-E не изискват да опишеш всеки подробност в картината, която искаш - изкуственият разсъдък независимо добавя нужното, с цел да има някаква логичност в картината. 

В добавка, всички генерирани изображения принадлежат на този, който е вложил първичното изложение, а не на притежателите на програмата.

Разбира се, това не е развой без неточности и недомислици. Ето, да вземем за пример, дребна картинка с описанието " котка, водеща куче на каишка ".

Не са налице никакви разяснения и изкуственият разсъдък генерира фотография. В допълнение думата " каишка " очевидно го обърква и прибавя такава, която просто виси в нищото.

Но изкуственият разсъдък е изцяло кадърен да генерира освен изображения във всякаква форма, само че и да усъвършенства и трансформира към този момент съществуващи картинки. Нека създадем това рисунка в стила на модерните западни комикси - и да се надяваме, че изкуственият разсъдък ще махне спомагателната каишка.

Сега към този момент е налице пълноценна котка - и куче. Изкуственият разсъдък се досеща, че е по-логично котката да е по-голяма. Но видно свързва думата " каишка " с човешко наличие, заради което продължава да прибавя втора такава.

От тук нататък имаме разнообразни варианти - можем да сменим изцяло стила, или да си вземем картинката, както е, и да махнем непотребното във всяка друга известна стратегия за редакция на изображения. Това вършат доста от " създателите " онлайн - генерират базова картинка, и след това я трансформират или употребяват като част от по-голям план. Нека, въпреки всичко, генерираме една последна рисунка на котка, водеща куче, в стила на Ван Гог, да вземем за пример.

Всеки може да тества самичък известни генератори на уеб сайтове като, употребено за горните изображения.
Ограниченията са най-много в хардуера
В момента генерирането на изображения изисква значително компютърна мощност. Затова и в множеството сходни услуги има " заеми " или се чака на опашка за генериране на изображението.

DALL-E да вземем за пример е изцяло безвъзмезден и с малко умения всеки може да си го " конфигурира ", в случай че има верният - и мощен - хардуер. Но на домашния ви компютър основаването на едно изображение може да отнеме много дълго. Затова множеството сходни услуги генерират изображенията на сървърите си и ги дават на потребителите през уебсайт.

Това обаче не е безвъзмезден развой - по тази причина при множеството са налице " заеми ", дребна част от които получавате всеки ден (или седмица), а други можете да си закупите.

Както горният опит демонстрира, човек би трябвало да опитва, до момента в който генерира нещо, което в действителност наподобява като действително изображение, а не миш-маш от обекти и облици. Само за развлечение този вид услуги са извънредно ефикасни, само че в случай че би трябвало да работиш с тях и да създаваш действителни артикули, това ще отнеме много изчислително време и проби и неточности.
Как това заплашва художниците?
Десетки хиляди по света работят в областта на цифровото изкуство и си изкарват прехраната с рисунки, картини и всевъзможни изображения, които намират своето място в книги, рекламни брошури, картини, уеб сайтове, игри. 

Не всеки е Рембранд или пък Банкси - и не всеки може да продава обособени картини за десетки или стотици хиляди долари. Няма и потребност - в епохата на интернет има търсене за всякакво равнище на изкуство, от обикновени рисунки до картини по поръчка. 

Защо обаче да наемеш някого, когато с малко старания си кадърен да генерираш десетки, даже стотици изображения гратис или на доста по-ниска цена?

През септември американския " създател " Джейсън Алън завоюва конкурс за цифрово изкуство с рисунка, генерирана изцяло от Midjourney - различен изкуствен интелект за изображения. При това изцяло транспарантно - картината е подписана от " Джейсън Алан посредством Midjourney "  и в границите на разпоредбите, които разрешават всякаква рисунка, основана благодарение на компютърна стратегия. 
 Théâtre d`Opéra Spatial, картината на Джейсън Алан, спечелила конкурс в Съединени американски щати.
Първото място донесе на " художника " 300 $ и избухлив интернет скандал. Наистина ли това е създание? Организаторите на състезанието ясно обявиха, че няма нищо неправилно в това. Естествено, голям брой други състезания незабавно не разрешиха подаването на творения, основани посредством изкуствен интелект.

В обществените мрежи и изключително света на NFT-тата към този момент се появява специалността " драскач на подкани " (prompt, описанието на картината, която искаш да генерираш през изкуствения интелект). Според анализатори това може да се трансформира в същинска промишленост в идващите няколко години - и безспорно такава, която ще отнеме доста на професионалните, същински художници.

Тези, които поддържат генерирането на изображения, акцентират, че в писането на " подкани " също има детайл на творчество - изкуственият разсъдък се нуждае от нещо, с което да работи. В последна сметка той не е радикално по-различен от Photoshop, да вземем за пример, в който от години има принадлежности, които употребяват сходни логаритми.

Противниците на ИИ генераторите обаче считат, че това си е чиста проба мамене - и че всеки лентяй, който е написал няколко думи в уебсайт, не може да се назовава " художник " или " създател ". 

Паниката е изцяло разбираема - до скоро се смяташе, че автоматизацията ще убие най-много специалностите, които са свързани с тежък физически труд. Хората на изкуството смятаха, че ще бъдат предпазени, че машините не могат да ги заменят толкоз елементарно.

Едно е несъмнено - изображения, фотоси, картини и прочие, основани от компютри, ще са все по-често срещани. И хората на изкуството би трябвало да се приспособяват, тъй като не могат да спрат напредъка.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР