Идеята на язивир Яденица е да увеличи капацитета на най-голямата

...
Идеята на язивир Яденица е да увеличи капацитета на най-голямата
Коментари Харесай

Рибарско сдружение блокира изграждането на язовир "Яденица"

Идеята на язивир " Яденица " е да усили потенциала на най-голямата помпено-акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизтчона Европа - " Чаира ".

© Георги Кожухаров Още по тематиката
НЕК получи позитивна екооценка за плана за " Яденица ", само че това не стопира терзанията на екоактивистите
4 авг 2017
Екоактивисти са срещу плана поради това, че се намира в сеизмична зона
25 юли 2017
Най-големият от тях е този за верикалната газова връзка България - Румъния - Австрия. Одобрен е и план на " Булгартрансгаз "
19 яну 2016
Компанията разгласи втора социална поръчка за доизграждане на оборудването
16 авг 2015

Жалба на риболовното съдружие " Балканка " докара до анулация на заповедта за авансово осъществяване на решението за Оценка на въздействието върху околната среда на язовир " Яденица " от Върховния административен съд (ВАС). Ефектът може да е доста закъснение на плана, защото, с цел да може дейностите по него да продължат, първо ще би трябвало да завърши процедурата по обжалване на самия Оценка на въздействието върху околната среда. Именно с цел да избегне това закъснение, от НЕК са поискали Оценка на въздействието върху околната среда да може да влезе в действие с авансово осъществяване, което значи, че вероятно обжалване няма да е спънка за по нататъшните процедури по плана.

Самата заповед е била издадена от министъра на околната среда и водите Нено Димов при започване на август. " Балканка " обаче подава тъжба против този акт, а на 18 август тричленен състав на Върховен административен съд постановява неговото анулиране като незаконосъобразен. От Министерство на околната среда и водите разясниха за " Капитал ", че следва да вземат решение дали ще апелират пред петчленен състав в законосъобразния едномесечен период.

Къде бърка министърът

Мотивите, с които риболовното съдружие апелира заповедта за авансово осъществяване, са, че тя може да бъде издадена единствено в случай че бързата реализация на плана е обвързвана с обезпечаване на живота и здравето на жителите, както и със отбрана на значим държавен или публичен интерес, което не е казусът на " Яденица ".

До същите заключения е стигнал и съдът, съгласно който липсват доказателства, че язовир " Яденица " съставлява обект от изключително значим държавен и публичен интерес, в това число и като аварийна мощ, чиято цел е да балансира силата от фотоволтаици и вятърни перки. В акта на Върховен административен съд се показва още, че построяването на язовира е почнало още през 1999 година и няма доказателства, че би трябвало да се бърза с издаване, като се издава заповед за авансово осъществяване.

Какво следва

Сега разновидностите са Министерство на околната среда и водите да апелира решението пред петчленен състав на Върховен административен съд, само че съгласно адвокати възможностите им за друг резултат са минимални.

Това значи, че планът ще бъде блокиран, до момента в който не завърши обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда, което съгласно Димитър Куманов от сдружението може да отнеме към две години. Така планът ще би трябвало да стои на трупчета, защото без влезнал в действие Оценка на въздействието върху околната среда няма по какъв начин да му бъде издадено позволение за градеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР