Идеята на визуалния проект Оставка започва по време на протестите

...
Идеята на визуалния проект Оставка започва по време на протестите
Коментари Харесай

Проект ”Оставка” и момчето, което иска да накара младите да говорят за политика

Идеята на образния план " Оставка " стартира по време на митингите през 2020 година Още тогава Божидар е част от стачкуващите в Пловдив - един от градовете, станал очевидец на по-масовите прояви против ръководството на Борисов и ГЕРБ и безконтролния основен прокурор Иван Гешев. В средата на октомври обаче уредниците на демонстрациите от " Отровното трио " обявиха от трибуната, че митингите на площада завършват.

" Тогава взех решение да стартира в обществената мрежа, с цел да може искрата на митингите да продължи да съществува ", описа в изявление за FrogNews Божидар.

Прави го, с цел да ангажира повече младежите - тези, които не се интересуват толкоз от политическия живот в страната, не са част от гражданското общество. Но пък ловко употребяват обществените мрежи и интернет.

" Години наред политиката в България ни разочарова. И ние, и нашите родители сме се отказали, считаме, че всички са маскари, че няма вяра. Винаги съм се интересувал от политика и доста ме стимулира протестната сила през лятото. Исках това да остане и да остане измежду младежите в интернет. В Instagram не се приказва за политика - всичко е начин на живот, развлечение, ликвидиране на време. Реших, че тази платформа може да е подобаваща. Смятам, че тази сила би трябвало да е ориентирана точно към тези хора.

Създаването на гражданско общество е най-ценното от митингите, а те за първи път обгръщат изцяло нова публика, в която съм и аз. Това е потомство, което е родено след измененията, само че през 2013 към момента не е имало построена гражданска позиция. Поколение, което е израснало в отворен, либерален свят, с цялата неограничена информация, с опита на чужбина. Поколение, което вижда проблемите, и желае да ги реши.

Искаме страна, в която да имаме свободата да се изградим като персони с обезпечени права и опция да се занимаваме почтено с бизнес без зависимости и рекет.

Тази борба не е единствено наша, само че ние би трябвало да сме лицата й. Трябва да гласуваме, да подлагаме на критика, да пожелаваме ", безапелационен е Божидар.

Напук на прозиращата в България безизходност, младият студент по графичен дизайн и снимка не желае да търси бъдещето си в чужбина.

" Мислил съм си да емигрирам, само че към този момент съм тук и се пробвам да реализира нещо. Все още изучавам в Пловдив. Бил съм в Полша по стратегия “Еразъм” и колкото и проблеми да има тази страна във връзка с човешките права, става дума за западна страна, те са доста по-напред.

Не съм останал с идея, само че по този начин се случи. Мотивираха ме митингите. Винаги съм се интересувал от това, което се случва. Но предходната година ме зареди и взех решение, че би трябвало да направя нещо. Хубаво ще е допустимо повече хора да са ангажирани с това нещо. И не съм единствено аз - има още няколко начинания в Instagram, с които се намерихме около първите избори през април. Заедно направихме акцията “Аз ще гласувам”.

Най-лошото нещо е апатията по отношение на протичащото се към нас. Трябва да се опитваме да разбираме света и процесите по всевъзможни способи, да не се оставяме да бъдем манипулирани, да търсим истината и да помним това, което сме прочели. Има един доста неприятен феномен - случват се непрекъснато неуместни, скандални неща, които сами по себе си заслужават оставки. Всичко обаче се не помни, тъй като идва идващия, още по-ужасен скандал. Случват се толкоз хубави неща, за които би трябвало да се потърси сметка, отговорност. Но хората не помнят. И за това огромна отговорност носят медиите.

За страдание най-масовите електронни и печатни медии се отличават с проправителствена изразителност и гръмки заглавия, които бетонират системата, по тази причина е извънредно значимо да сортираме източниците си. Обективните и сериозни са малко. Ние би трябвало да сме проводника, с цел да могат да стигнат до повече хора в тази медийната мъгла ", споделя още Божидар.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР