Идеята на странната задкулисна законова поправка е да премахне контрола

...
Идеята на странната задкулисна законова поправка е да премахне контрола
Коментари Харесай

Как Су-25 полетя към Беларус "през задния вход"

Идеята на странната подмолна законова корекция е да отстрани контрола на икономическото министерство над ремонтите и модернизацията в армията.

© Надежда Чипева Историята с ремонт на Су-25 е дълга, цялостна с непредвидени обрати и може да не е завършила. Вероятно не сте разбрали, само че в края на предишния месец, тъкмо в последния работен ден на Народното събрание, министърът на защитата замалко да се трансформира, най-малко на доктрина, в... експортьор на оръжие. И то не просто в експортьор, а подобен, който на практика би трябвало да управлява самичък себе си.

Това щеше да стане по силата на странна законова корекция в Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на технологии с двойна приложимост. Тя беше импортирана тихомълком по самодейност на Вътрешна македонска революционна организация депутата Александър Сабатинов сред първо и второ четене в преходните и заключителните разпореждания към напълно различен нормативен акт - измененията в Закона за възбрана на химическото оръжие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По принцип концепцията й беше да отстрани контрола на икономическото министерство над военните покупко-продажби, чийто предмет е ремонт на рационализация на към този момент добити от армията въоръжение и техника. Конкретната причина за подмолния парламентарен пирует е подмолната борба сред министъра на защитата Красимир Каракачанов (също от ВМРО) и неговия сътрудник Емил Караниколов (формално номиниран от " Атака " ) поради ремонта на шурмовите самолети Су-25 от състава на Военновъздушните сили, чиято стойност е до 99 млн. лева с Данък добавена стойност. Очаква се след обнародването на законовите промени военният министър да подпише позволение за краткотраен експорт на частите за Су-25 към Беларус, където е планувано да се извършат ремонтите на самолетите.

Развален телефон

По всяка възможност също по този начин координацията сред депутата Александър Сабатинов и съпартиеца му Каракачанов не е била прекомерно гладка, тъй като в последния миг Министерство на защитата парадоксално пусна негативно мнение против законопроекта, без значение че той дава свръхправомощия на техния министър.

" По създание с предлаганите промени се основава нарочна правна наредба, която на практика сплотява фигурите на реализатор и контролиращ орган в лицето на министъра на защитата. Считаме, че това е правно неприемливо ", споделят от военното ведомство. Затова те оферират категорично да се запише въпросните пълномощия да се отнасят единствено до " краткотраен експорт за осъществяване на отговорности по контракти за ремонт и рационализация на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за потребностите на въоръжените сили ".

В последна сметка депутатите одобриха тъкмо този вид главно с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Българска социалистическа партия се въздържаха, а Движение за права и свободи бяха изрично срещу. " Тук, при тези оферти, за следващ път се сблъскваме с двойните стандарти, които се ползват и от управлението на Народното събрание и на комисиите от болшинството. Очевидно е, че предложенията, които са направени в преходните и заключителните разпореждания, опонират на признатия на първо четене закон. Само да ви напомня, че той се състои в промени на санкциите. Какво общо имат тук лицензионните режими с главното предложение на признатия на първо четене закон? Нищо, несъмнено ", възмути се депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Защо да поддържаме шурмовиците

Историята на плана за ремонт на Су-25 е дълга и цялостна с непредвидени обрати. По принцип армията ни разполага с 14 сходни щурмовика, предопределени за поддръжка на пехотата. От тях обаче летят единствено 5, а останалите са приземени поради приключване на ресурса на разнообразни елементи. По принцип армията ни ще би трябвало да разчита на тях най-малко още 5 години, до момента в който новите F-16 бъдат признати на въоръжение. Най-вероятно обаче Су-25 ще продължи да служи още няколко години по-късно, тъй като в началото щатските бойни самолети ще дойдат без въоръжение за нанасяне на удари по наземни цели. Така че не е изцяло ясно по кое време тъкмо F-16 ще замести изцяло старите руски щурмовици.

Първоначално, след серия премеждия, в края на предходната година военният министър Каракачанов съумя да подписа контракт с Беларус за ремонт на 8 машини в ОАО " АРЗ 558 ", Барановичи в Беларус. Това се случи, макар че цените за корекция на щурмовите самолети съществено се разминаха с плануваните. Първоначалната стойност на плана беше 49.2 млн. лева с Данък добавена стойност с алтернатива за увеличение на сумата до 99 млн. лева " при нужда " с решение на Министерски съвет. От отчета на работната група обаче стана ясно, че предлагането на Беларус доста надвишава оптималната сума и е 132 млн. евро без Данък добавена стойност, което е към 311 млн. лева с Данък добавена стойност. Избраната компания въпреки всичко е направила ангажимента, че може да смъкна цената на 73.6 млн. евро без Данък добавена стойност, или към 173 млн. лева с Данък добавена стойност, в случай че не става дума за доставка на съставни елементи и аварийни елементи, а всеки от щурмовите самолети се поправя " в целокупност ". В последна сметка Каракачанов и ОАО " АРЗ 558 ", Барановичи, си стиснаха ръцете за ремонта на 8 броя Су-25.

Защо да не стане в " Авионамс "

Емил Караниколов от своя страна интензивно лобираше ремонтът да бъде пренасочен към национализирания авиоремонтен цех " Авионамс ", чийто принципал е икономическото министерство сега. Преди одържавяването предприятието беше под контрола на избягалия в Сърбия притежател на КТБ Цветан Василев, а сега се счита, че е попаднало в полезрението на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В интригата се включиха и синдикатите в " Авионамс ", които настояха щурмовите самолети да бъдат ремонтирани при тях. Каракачанов от своя страна разгласи, че предприятието от дълго време няма потенциал да поправя Су-25. " Засега няма такива проекти по една причина, а точно: Ако се предприеме различен метод с място на осъществяване на ремонта на територията на страната (например " Авионамс " - някогашен " ТЕРЕМ – Г. Бенковски " - Пловдив), то възобновяване на качествата за ремонт на Су-25 в границите на локалната промишленост, по оценка на експертите, ще отнеме от 2 до 3 години и обилни финансови средства, като в това време Военновъздушни сили ще са прекратили полетите със самолетите Су-25 ", разясниха от воненото ведомство

В идващото деяние от интригата Караниколов се опълчи на договорката за Су-25 с аргумента, че против Беларус има наложено оръжейно ембарго. През май военното министерство се опита да преведе на беларуския боен цех 82 млн. лева, само че транзакцията бе блокирана от банката медиатор точно с аргумента, че има наказания. Последва облекчение на глобите от страна на държавното управление и изключването на ремонтните активност за потребностите на армията, след което сумата по плана най-сетне съумя да доближи ОАО " АРЗ 558 ", Барановичи. След като това се случи, икономическият министър редовно стартира да отхвърля да подпише формалното позволение за краткотраен експорт за Беларус на износените съставни елементи от българските Су-25. Аргументът му е, че България първо би трябвало да получи утвърждение от... всички страни - членки на Европейски Съюз, които вземат участие в оръжейното ембарго против режима в Минск. Така се стига до актуалната законова корекция, която най-малко на пръв взор изважда Караниколов от играта. Остава да забележим дали икономическият министър няма да извади от ръкава си някой прикрит коз.

Между другото по време на дебата към актуалните законови промени излиза наяве, че освен икономическият министър е имал забележки към договорката с беларуския авиоремонтен цех. " Доколкото ми е известно, казусът с издаването на удостоверения за ремонта на Су-25 касае и европейски регламенти, и ембарго, което е наложено на Беларус от Европейския съюз. Имаме мнение на външно министерство по този въпрос. Те, доколкото ми е известно, не позволяват също тази договорка. Тук приказваме за нещо доста по-голямо – за европейските наставления, които би трябвало да имаме поради, да следваме, тъй като те са преди националното законодателство. ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков по време разискванията на законопроекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР