Идеята на Столичната община да предложи ученически транспорт, за да

...
Идеята на Столичната община да предложи ученически транспорт, за да
Коментари Харесай

Ученическите автобуси в София тръгнаха при слаб интерес

Идеята на Столичната община да предложи училищен превоз, с цел да облекчи тапите от коли, с които родители водят децата си на учебно заведение, влезе във фаза реализация по много противоречив метод. От предходната седмица учениците от 1-ви до 4-и клас на 18-о и 32-о СУ в София могат да стигат до учебно заведение с две пробни автобусни линии. Според предходен анонс на общината новите направления трябваше да действат два месеца, само че в последното известие на Центъра за градска подвижност прецизен период не е указан, написа в. " Сега ".

До постройката на 18 СУ " Уилям Гладстон " на ул. " Пиротска " към този момент пътува рейс У1, който прави по един курс дневно - в 7.30 ч. Първата му спирка е пред ДКЦ-10 на бул. " Ал. Стамболийски ", след което рейсът минава по бул. " Вардар ", ул. " Божурище ", ул. " Симеон ", излиза на " Христо Ботев ", завива по " Тодор Александров " и по-късно към " Пиротска ".

Линия У2 също потегля от ДКЦ-10, само че в 7.35 ч. Голяма част от нейния маршрут се дублира с този на У1. След спирката на трамвай №3 на ул. " Симеон " обаче У2 се отклонява по линията на трамвай 22 на ул. " Димитър Петков ", " Одрин " и " Опълченска ". Впоследствие стопира и пред 18-о СУ, докъдето върви и У1, преди да остави децата пред 32-о СУ. По част от тези направления до момента не се движеше градски превоз, а като цяло регионът е с много натоварен трафик и не малко други благоприятни условия за прилагане на екологичен публичен превоз - трамваи, тролеи и метро.

Според Столична община стартирането на У1 и У2 има за цел по-малко родители да водят децата си на учебно заведение с автомобил, като по този начин да намалеят тапите в тази част на центъра и се усъвършенства качеството на въздуха. От ЦГМ обаче прецизират, че така наречен учебни рейсове могат да се употребяват и от всички други пасажери, притежаващи постоянен превозен документ. Това е едно от нещата, които отблъскват родителите от услугата. Според тях с У1 и У2 би трябвало да се возят единствено възпитаници. " Така няма да отпаднат колите. По-лесно е да оставиш детето си с автомобил от това да го качиш на рейс без контрол ", разяснява жена във Facebook групата " Безумията в София ". Според разкази в първия ден от самодейността по една от линиите са се возили единствено 3 деца.

Проектът на общината бе показан през ноември м.г. от зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев. Инициативата се извършва взаимно с екипа на организацията " Зелена София ", която също е обвързвана с общината, и с ирландската компания Good Travel Software. При представянето Кръстев съобщи, че от извършени диалози с шефове и анкета с родители е станало ясно, че над 50% от тях водят с автомобил децата си на учебно заведение и че терзанията им са за липса на безвреден маршрут, отдалечени учебни заведения и рисков трафик. Според Кръстев този план ще отстрани тези терзания и ще реши въпросът със тапите към двете учебни заведения. Готовност да употребяват новата линия имали към 70 деца и техните родители, което означавало 40 автомобила по-малко в региона, пресметнаха от " Зелена София ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР