Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми

...
Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми
Коментари Харесай

Елена Йончева: Чакаме законодателните предложения на ЕК за медийната свобода в ЕС

" Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат признати от Европейската комисия ", разяснява евродепутатът Елена Йончева в неделя пред БНР., признат в сряда с голямо болшинство от 553 гласа, упорства страните членки да подхващат дейности против концентрацията на медийна благосъстоятелност, както и да се подсигурява бистрота на тази благосъстоятелност. Евродепутатите упорстват също така пари от еврофондовете да не бъдат харчени за следени от държавното управление медии или за политическа агитация.

Екологичен потенциал приканва Европейската комисия при правенето на годишните си отчети за върховенството на закона да прави оценка прозрачността на медийната благосъстоятелност във всяка страна членка, както и частната и държавната интервенция в медиите.

" Сега чакаме от Европейската комисия съответно законодателство и в случай че след него няма явен резултат, борбата ще продължи. Няма подготвени решения. Смятам, че това е едно доста положително начало да се опитаме да контролираме медийната среда и да се откъснем от това 111-о място , това са справедливи индикатори за България ", сподели Елена Йончева, която е съдокладчик на резолюцията от името на групата на Социалистите и демократите.

Според нея България е на 111-о място по независимост на медиите, тъй като стойностната публицистика няма съдружник в лицето на страната .

По думите на Йончева би трябвало да има един справедлив орган в Европейски Съюз, който да раздава средствата към съответните медии, който да не бъде под въздействието на конюнктурата във всяка една страна членка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР