Идеята на президента Румен Радев избирателните секции да се наблюдават

...
Идеята на президента Румен Радев избирателните секции да се наблюдават
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Камерите в избирателните секции не са универсален пенкилер

Идеята на президента Румен Радев изборните секции да се следят с камери ще коства огромни запаси и няма да реши доста проблеми. Това съобщи в предаването „ Нещо повече “ социологът и експерт по изборни системи Димитър Димитров.

Президентът провежда полемика за изборния кодекс, откакто ръководещите започнаха избрани промени, на които той опонира. С тях се отсрочва въвеждането на електронно и разширението на машинното гласоподаване. Радев е срещу, като упорства и за камери в секциите, с които да се понижат злоупотребите и недействителния избор.

„ Това би дисциплинирало множеството комисии, само че на него не трябва да се гледа като на повсеместен пенкилер. Не са съобразили тези, които са писали текста, че в един период от 20 до 22ч., когато се прави преброяването, ще се стриймва от 12 000 комисии и не знам какъв брой индивида ще са нужни, с цел да гледат камерите “, разяснява Димитров.

Той добави, че това биха представлявали 24 000 записан видео материал, който още веднъж е мъчно да бъде обзет.  

„ Ще има и странични резултати. Ще се намерят комисии, които сигурно няма деликатно да съблюдават процедурите, ще се трансфорат в заглавия и всички ще имаме вяра по-малко в изборния развой “, счита експертът.

За машинното гласоподаване той разяснява, че с пожелателния темперамент за жителите, в който то участва в законодателството ни, въвеждането му допълнително секции действително няма да даде сериозен резултат.  

 Според експертът усъвършенстване в преброяването би било въвеждане на по-големи преброителни центрове, където секционните комисии да носят бюлетините. Системата беше тествана сполучливо в община Бобошево на изборите през 2011, напомни Димитър Димитров.

„ Подобни разисквания нямат висока полза. Невежеството не е съперник на знанието. Такъв е претенцията за познание “, оцени президентският конгрес социологът.

Цялото изявление с него чуйте в атачмънта. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР