Идеята на президента не противоречи на правителството, а на СЗО.

...
Идеята на президента не противоречи на правителството, а на СЗО.
Коментари Харесай

Да си помагаме, не само да си даваме акъл

Идеята на президента не опонира на държавното управление, а на СЗО. Ако бяхме оставили българското население да бъде инфектирано, тогава съм сигурен, че от президентската институция щяха да кажат противоположното. Никой не е подобен садист, че да желае да държи хората в изолираност, да гледа по какъв начин това, което си направил през последните години, се унищожава. Това съобщи в „ Офанзива с Любо Огнянов “ министърът на стопанската система Емил Караниколов във връзка изявлението на президента по отношение на изключителното състояние.

" С всеки минал ден стопанската система от ден на ден буксува, последствията ще ги усетим и през април, и през май. С всеки минал ден международната стопанска система влиза в криза, България е отворена стопанска система, и тук се случва това, което се случва в света, въпреки и със забавяне “, означи Караниколов.

За препоръките към ръководещите за обезпечаване на помощи в изискванията на изключително състояние, икономическият министър сподели: " Много е хубаво хора, от които не зависи нищо, да дават оферти “.

Моделът 60/40 е да запазим хората в стопанската система. Бизнесът пита за какво да плащаме за някой, който не си прави работата. С тази мярка желаеме да запазим хората вътре в стопанската система.

В момента изключителното състояние не е единственият проблем на стопанската система ни, затварят огромни предприятия в чужбина, главната ни активност е експортът. И когато те тръгнат, те ще желаят поръчки “, акцентира министърът.

" Ние занапред ще гледаме къде ще са разноските. Първо да има запас за безработните, другата задача е да се влее пресен запас от бюджета и от европрограмите в стопанската система. Така през 2009 по този начин министър председателят измъкна България от рецесията – тогава някои споделяха " асфалт не се яде “, напомни Емил Караниколов.

Относно опциите на банките да оферират облекчение на клиентите си в изискванията на изключителното състояние, министърът увери, че в България банките са минали през 2 стрес теста и „ по отношение на ликвидността не би трябвало да се съмняваме “.

" До средата на март бизнесът в България работеше не неприятно, това ще се види. Нека да забележим по какъв начин ще се развият нещата, тъй като в случай че успеем да се оправим до един месец, ще се оправим и у нас, и в света “, уверен е той.

Емил Караниколов не скри, че тази рецесия няма да отмине без банкрути. „ Апелът ми е да си оказваме помощ, а не всеки да идва в някое студио и всеки да хвърля едни хрумвания. Нямаме потребност от разнобой – проблеми са пенсионерите, освобождаваните хора, бизнеса. Защо продължаваме с това друго говорене? В тази рецесия не е миг за такава политика “, прикани Емил Караниколов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР