Идеята на Министерството на туризма завъвеждането на минимални цени на

...
Идеята на Министерството на туризма завъвеждането на минимални цени на
Коментари Харесай

Бизнесът е против минимални цени на нощувките в хотелите

Идеята на Министерството на туризма за въвеждането на минимални цени на нощувките в хотели с 3, 4 и 5 звезди бе разкритикувана от бизнес и специалисти. " Ние сме срещу минимална цена за адвокатски възнаграждения, срещу сме за минимална цена за архитектите и така нататък Това е кардинално основание. Няма аргументи да е друга позицията ни и за туризма ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев пред в. " Сега ".

Намерението на министерството да дефинира минимални цени за нощувките в местата за настаняване бе стартирано от столичен ежедневник в средата на предходната седмица и публикувано от осведомителни организации.

Васил Велев въпреки всичко посочи, че тематиката към този момент даже не е била разисквана в самия туристически съвет и няма общо умозаключение по нея. " При всички случаи обаче това е противоречиво предложение ", заключи той. На сходно мнение е и зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Кален Колев. " Такава концепция е неправилна и опонира на пазарната логичност - благородната концепция да няма дъмпинг и да се обезпечи качествена услуга. Това е конкуренция и е нелегално да има минимална цена ", разяснява той. Колев прикани при подозрения, свързани с пазара и подбиването на цените от страна на избрани компании, да се сезира Комисията за защита на конкуренцията.

От Института за пазарна стопанска система (ИПИ) считат, че определянето на минимални цени не е работа на министерството. " Това е ненадейно, защото тези неща останаха в предишното, само че не щеш ли в този момент ведомството се пробва да ги възроди ", разяснява Петър Ганев от ИПИ. Според него става дума за опит да се лимитират така наречен гъвкави форми на предложение, т.е. отстъпките в " последната минута ", която вършат част от хотелите. " Ако в този момент предлагането касае единствено огромните хотели, то, един път въведено, може да се разшири и да обхване всички ", разяснява икономистът.

От Института за оценки и разбори в туризма обаче не са съгласни и считат, че би трябвало да има минимални цени. Дори оферират те да се дефинират от съответната община. Според шефа на института Румен Драганов ставало дума за опит за въвеждане на антидъмпингови ограничения. Целта била да се вземат ограничения против хотелиери, които финансират бизнеса си посредством други действия и могат да си разрешат да държат ниски цени.

" Има петролни компании, които посредством приходите си устоят хотели, има алкохолни компании, които също " спонсорират " хотели, които оферират евтини услуги. Това е субсидирана цена ", даде образец Румен Драганов. Имало и някогашни соц. предприятия, които в този момент са приватизирани, само че част от обслужващия личен състав " се води работещ в фабрики и предприятия ". " Ако вие плащате всичко - налози и други отговорности, няма да може да се справите с тези, които получават пари за активността си от друго място ", разяснява той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР