Идеята на Министерството на финансите да "раздвижи" спящите акции от

...
Идеята на Министерството на финансите да "раздвижи" спящите акции от
Коментари Харесай

Събуждането на спящите акции

Идеята на Министерството на финансите да "раздвижи " спящите акции от всеобщата приватизация най-сетне срещна поддръжка в лицето на Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП). Но при избрани условия.

Това излиза наяве от позиция на асоциацията по Концепцията за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар " АД в така наречен Регистър А.

Припомняме, че в средата на януари Министерството на финансите разгласява за публично разискване идея, в която са написани съответни дейности за решение на проблеми, насъбрани и обсъждани неведнъж от капиталовата общественост по повод на раздвижването на "спящите " акции, изостанали от всеобщата приватизация. Проектът срещна голям брой рецензии.

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа " се оповестиха изрично срещу това концепцията да се преглежда без каквито и да било финансови планове за последствията от нейното реализиране. Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати мнение до Министерството на финансите, в което също показва безапелационното си противоречие с концепцията.

"Без да отхвърлям съществуването на проблем и нуждата от неговото разрешаване, не считам за конституционносъобразно и заслужено отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от всеобщата приватизация без отплата и без да им се даде опция за присъединяване (достъп) до предстоящите финансови изгоди от процеса на "събуждане " на акциите ", написа в мнението си до финансовото министерство Манолова.

Асоциацията на шефовете за връзки с вложителите в България също се разгласи срещу концепцията. Несъгласие показаха и Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която се включват Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Те също настояха за отдръпване на Концепцията за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от Централен депозитар АД. Според бизнеса използването на концепцията ще засегне и ощети близо 3 млн. българи - притежатели на акции, добити по време на всеобщата приватизация.

Но не се оказа на същото мнение Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори. "БАЛИП поддържа част от ограниченията, заложени в оповестената идея от Министерството на финансите, смятайки, че те ще спомагат за реализацията на подкрепената от всички участници в Съвета за развиване на финансовия пазар "Стратегия за развиване на финансовия пазар ", в която бе разпознат казусът с акциите в "Регистър А ", и категорично се планува самодейност за решаването му ", декларират от асоциацията.

В допълнение следва да се означи, че според разпоредбите на Директива 2014/65/ЕС на Екологичен потенциал и на Съвета от 15 май 2014-а по отношение на пазарите на финансови принадлежности (MiFID II) и Закона за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ) съхранението на скъпи бумаги е активност, която би трябвало да се реализира от лицензирани за нея юридически лица като капиталови медиатори, банки и ръководещи сдружения, които следва да разпознават и познават своя клиент за задачите на редица отговорности, свързани с оценка на подобаваща услуга, определяне на финансови благоприятни условия, инспекции по отношение на ограниченията против прането на пари и отбраната на персоналните данни. На процедура съхранението на бумаги в Регистър А не дава отговор на тези законови условия, настояват от БАЛИП.

От асоциацията подчертават върху препоръчаната масирана осведомителна акция, която съгласно капиталовите медиатори е от особена значимост за решение на казуса с Регистър А. Според сектора акцията би трябвало да бъде съпроводена с доста дейни ограничения за улеснение на целеустремено постигане на информацията персонално до всички акционери от всеобщата приватизация и техните наследници.

За да се случи това, съгласно членовете на организацията наложително би трябвало да се построи връзка сред Централен депозитар, ГРАО и локалните управляващи. По този метод ще може да се актуализират данните за притежателите на акции от всеобщата приватизация и техните наследници. Освен това е нужно да се надгради съществуващата безвъзмездна опция за инспекция на наличните акции посредством дипломиран електронен автограф и ПИК от Национална агенция за приходите, като се вкара инспекция посредством три имена и ЕГН единствено с информация за съществуване или не на акции - на уеб страницата на Централен депозитар. От асоциацията предлагат още да се вкара алтернатива за инспекция на наличност на акции на банкомат с банкова карта. А за възрастните хора, които не употребяват онлайн услуги и живеят в дребни обитаеми места - да има лични уведомления при приемане на пенсии в пощите или със сметките за комунални услуги.

В допълнение БАЛИП показва, че би трябвало да се улесни и достъпът посредством капиталовите медиатори, като се вкарат нужните промени в нормативната уредба, позволяващи инспекция посредством брокер да се случва единствено с персонална карта и заявление, без да се подписват контракти и да се заплащат високи такси.

Намаляване на разноските

Сега капиталовите медиатори начисляват такси за предпазване на книжата на вложителите, които са равни на дължимите вноски във Фонда за компенсиране на вложителите (ФКИ). За улеснението на осведомителната акция и намаляването на вероятните разноски БАЛИП предлага да се вкара гратисен интервал за вноските към ФКИ единствено за акциите от Регистър А, което капиталовите медиатори ще отразят в цените си. Централен депозитар предлага да се отстранен таксите към медиаторите по отношение на прехвърлянето на бумаги от Регистър А, което също ще се отрази при брокерите и ще понижи равнището на сегашните разноски, които вършат услугата за притежателите стопански неизгодна.

Създаване на капиталов фонд

Идеята на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за основаване на капиталов фонд, към който да се трансферират акциите от Регистър А, също среща поддръжката на браншовата организация. Тази концепция на Европейска банка за възстановяване и развитие е резултат от нейно фундаментално проучване на казуса със спящите акции в част от страните от Централна и Източна Европа и е позитивно, че е възприета от оповестената идея от Министерството на финансите.

За да може обаче реализацията на тази концепция да е сполучлива, БАЛИП е уверена, че би трябвало да се вземат поради няколко значими фактора. На първо място, да се реализира справедлива първична оценка на "спящите акции " по ясни и транспарантни правила и методика от самостоятелен оценител, с добра известност. Ако оценката се прави от определения транспарантно фондмениджър, то наложително би трябвало да бъде тествана от втори самостоятелен оценител, който да я удостовери. От решаващо значение е изборът на фондмениджър с добра известност, опит и запаси (човешки, финансови и организационни) в ръководството на капиталови фондове на нововъзникващите пазари - този управител наложително би трябвало да бъде задграничен, с цел да се избегнат всевъзможни подозрения в спор на ползи, и той да прави основната част от своите отговорности персонално, а не посредством подизпълнители. Неговият избор би трябвало да бъде изработен посредством открита конкурсна процедура, в която присъединяване да вземат всички заинтригувани институции, считат от асоциацията.

"Съществен фактор за триумф е обвързването на възнаграждението на фондмениджъра с поставените цели: увеличение на цената на дяловете във фонда в резултат на положително ръководство на неговия портфейл, увеличение на ликвидността, както и интензивно идентифициране на всички притежатели на дялове и определяне на връзка с тях ", написа в мнението на БАЛИП.

Освен това създаваните капиталови фондове следва да бъдат от затворен вид (с избран период за възбрана на продажба на дялове) или - в случай че са от отворен вид, да имат относително нескончаем затворен интервал, с цел да не бъдат подложени на напън за масирани противоположни изкупувания. От друга страна, създаваните фондове не би трябвало да бъдат от "ликвидационен " вид - т.е. съществуването им не следва да се обуславя от избран период на битие.

Задължително е фондовете да бъдат листвани на борсата и да се търгуват на контролиран пазар от момента на своето основаване, с цел да има цялостна бистрота и елементарен достъп за ликвидност, изясняват от асоциацията.

БАЛИП предлага също в портфейла на съответните капиталови фондове с изключение на акции да влязат и "спящите " обезщетителни принадлежности. По този метод ще се реши проблем, подобен на този с акциите, доколкото останалите неизползвани обезщетителни принадлежности също са раздадени като отплата на голям брой лица, част от които са умряли, а по сметките на други лица са останали бройки или суми, които са незначителни. Прехвърлянето им във фонд ще усили тяхната ликвидност и ще даде повече разновидности за крайното им потребление, показват капиталовите медиатори.

Прехвърляне на активи към Сребърния фонд

БАЛИП е изрично срещу концепцията за прекачване на активи към Сребърния фонд след приключване на петгодишен период. "Не би трябвало да се влиза в колизия с конституционни текстове и да се подкопава доверието в отбраната на ползите на вложителите и финансовия пазар в България ", заключават от асоциацията на капиталовите медиатори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР