Идеята на кукерския обичай е да покаже умиращата и отново

...
Идеята на кукерския обичай е да покаже умиращата и отново
Коментари Харесай

Кукери играят на Сирни заговезни

Идеята на кукерския бит е да покаже умиращата и още веднъж раждащата се природа – нещо, което е закодирано и заложено във всички вярвания на българите. В основата на обичая е имитирането на заораването, сеитбата и прибирането на реколтата, което е една инициация на гибелта и раждането.

Автентичността на кукерския бит, е показана в специфична пътуваща галерия на Регионалния исторически музей в Ямбол. „ Кукерските игри – приказност от багри, магия и тайнственост “ е основана през 2017 година и показва костюмите на персонажите в една кукерска група.

„ Това са към 16 костюма от Ямболско. Областта е известна като Кукерландия, това е мястото, откъдето са множеството кукери в България – изяснява Стефан Бакърджиев, шеф на РИМ-Ямбол. – Освен възстановка на персонажите и на целия обред, са показани шест костюма с маски от разнообразни обитаеми места в района, защото в предишното всяко населено място на територията на Ямболска област е имало собствен почерк в костюмите, изработването им, типа на маските.”



Кукерските игри в Ямболско се отличават с интервала, в който се извършват – на Сирна неделя или в понеделник след Сирни заговезни. Маскираните са облечени с обичайните за селищата женски костюми. Важен детайл е кукерската маска, като в този край се срещат доста разновидности.

„ Старинните мостри, които представяме на изложбата, се създават най-често от козя или овча кожа, обърната с козината на открито, като в горния край са прикрепвани два рога. Искам особено да подчертая, че достоверният кукерски бит се извършва единствено от мъже” – прецизира Стефан Бакърджиев.

От 26 до 29 март изложбата ще гостува в Пловдив. Там могат да се видят архивни фотоси, документи, информация за този бит, а посетителите се потапят в атмосферата на старите обреди и се срещат със символиката и смисъла на кукерския костюм.

„ Архивните фотоси обгръщат интервала от началото на първите десетилетия на 20 век. Показваме извънредно истински кукерски маски и костюми, като тук би трябвало да посочим, че символиката на кукерите, които излизат по Сирни заговезни, е ориентирана към прогонването на злите духове, с благопожелание за богата годишна продукция, здраве и плодовитост на хората и животните” – споделя господин Бакърджиев.

В началото на предишния век кукерски игри се играят единствено в обособени региони на България, до момента в който през днешния ден кукери има съвсем на всички места. Откъсва ли се празникът от обичайна обредност?

„ През последните години поради самата атрактивност на обичая към този момент се минава от достоверност към елементарен карнавал – уверен е Стефан Бакърджиев. – Появата на жени-кукерки трансформира ритуала в маскарад, включват се доста персонажи, които нямат нищо общо с достоверността. Затова задачата на от ден на ден фестивали е да се опази тази достоверност.”

От 27 февруари до 1 март 2020 година в Ямбол се организира 21-то издание на фестивала „ Кукерландия”.

*Източник: https://bnr.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР