Идеята на Красен Кюркчиев за преминаване през кризата на две

...
Идеята на Красен Кюркчиев за преминаване през кризата на две
Коментари Харесай

Красен Кюркчиев: Има решение как да запазим и хората, и икономиката

Идеята на Красен Кюркчиев за прекосяване през рецесията " на две скорости ", с цел да се ограничи болестта от ковид, провокира мощен интерес, реакции и въпроси измежду читателите на " Дневник " откакто в събота публикувахме информация за нея (тук). Разговаряхме с него, с цел да изясним дали ограниченията, които предлага би трябвало да са наложителни, какво значат за рисковата група, какъв брой биха коствали, за какво е значимо да се работи бързо и други значими въпроси.Изяснихме и дали в действителност българите се запасиха с тоалетна хартия. Кюркчиев е шеф и притежател на компанията за бързооборотни артикули " Фикосота ".

Може ли да визиите в резюме концепцията си за тактиката " на две скорости "?

- Имаме да решим сериозните въпроси по какъв начин да запазим живота на хората и по какъв начин да не съсипем стопанската система, което би могло да бъде равно на още по-големи вреди в това число и на доста неродени деца.

Накратко тактиката " на две скорости " е за физическо делене на обществото на две групи и за използване на разнообразни ограничения по отношение на двете групи - едната назовавам " предпазената " (хората, които са най-рискови - тези над 65 години и тези с хронични заболявания) и " дейната " (останалите и изключително тези, измежду тях, които работят).

Стратегията допуска оптималната отбрана за уязвимата група и в това време ограничения, които да разрешат на дейната група да резервира икономическата си интензивност. Това може да стане в 4 стъпки:

1. Идентифициране и ясна формулировка на двете група
2. Кампания за физическо делене на групите, даже и в семействата
3. Създаване на организация в общественото пространство за редом придвижване без физическо секване на двете групи
4. Въвеждане на разнообразни ограничения за дейната и предпазената група

Мерките, които досега са приложени са положителни. Приветствам ги, само че би трябвало да мислим за на следващия ден.

Като казвате " на следващия ден " - безусловно утрешният ден ли имате поради или различен средносрочен интервал, тъй като виждаме с каква скорост се развива болестта?

- Не можем да издържим с сегашния проект повече от 2 месеца, най-вече 3. Трябва да имаме тактика какво вършим по-късно, в случай че желаеме да продължим да работим. Тя би трябвало да бъде осъзната и да стартираме да прилагаме незабавно подготовката си за нея.

Трябва ни ясна посока. Но методът, който предлагам е нещо, което без значение накъде се движим, в случай че стартираме да го прилагаме от през днешния ден е извънредно потребно - първо да запазим живота на най-рисковата група от хора - възрастните и тези с разнообразни болести. Второ да се опитаме да създадем модел тъй че, в случай че се наложи да преминем през болестта, което ще се случи в Европа и в Америка - милиони ще бъдат инфектирани. Това беше и прогнозата на Ангела Меркел, която сподели на германците, че чака 60-70% от тях да бъдат инфектирани.

Затова ни би трябвало метод. Целта на " две скорости " е да спасим повече животи и да не разрушим стопанската система, в случай че се наложи да вървим през болестта.

Азия се оправи. Европа, Америка - не се оправят. Няма по какъв начин да останем изолирани. Но в случай че разсъждаваме по какъв начин взаимодействаме с Германия, Франция, Англия. Ако те на следващия ден са инфектирани страни, а ние се пазим да не сме - значи икономическа обсада. И по тази причина тази идея е за прекосяване с лимитирано заразяване през рецесията.

Изглежда че ще е неизбежно да вървим през болестта, споделят го в прогнозите си и от спешния щаб в България? Ако би трябвало да обясните концепцията си на държавното управление - по какъв начин ще я разкажете?

- Предлагаме решение без никакви разноски от държавното управление. Въпрос е на организация и на акции.

Наричам тактиката уравновесена, тъй като тя не отхвърля нито метода на страните, които мислеха за " стаден имунитет ", нито на тези, които ползват цялостна изолираност.

Затова салдото е цялостна изолираност за " предпазената " група и ограничения за " дейната " група, които да й разрешат да е дейна. Големият камшик на този вирус не е смъртността, а избухливото му разпространяване, което цялостни лечебните заведения и основава неспособност да се оказва помощ на болните.

Тази тактика развързва ръцете на държавното управление за ограничения по групи - за " застрашените " и за " дейните ". В момента такова делене няма, не съм видял и акция, която да предизвестява хората да пазят повече възрастните си близки.

Има въведено особено време за извършване на покупки за възрастните хора?

- Това е мини стъпка, само че не е задоволителна. Правителството би трябвало да стартира с делене на ограниченията, което е по-важно даже от мисленето за делене на семействата.

Целта е да мислим по какъв начин ще организираме успореден живот на двете групи с минимален риск от физическо секване.

Мярката за извършване на покупки може да се промени и например от 8 до 12 - единствено за възрастни, а следобяд те нямат право, остава време за дейните. Защото в този момент хората от рисковата група вървят през целия ден.
 Красен Кюркчиев: Има решение по какъв начин да запазим и хората, и стопанската система
© Цветелина Белутова, Капитал

Да се намерения за публичния превоз, в случай че желаеме " предпазената " група да се движи - някои от рейсовете да са извънредно оборудвани и дезинфекцирани и да са за тях. Да има обособен вагон в метрото.

Парковете - повече вреди за здравето, в случай че стоим у дома, в сравнение с в случай че излезнем - може да има зони и часове за парковете още веднъж, с цел да не се среща " предпазената " с " дейната ".

Но най-бързо е въвеждането на времеви коридори за двете - в аптеки, в магазини, в лечебни заведения, при персоналните лекари, в държавните институции - също. Там където е допустимо и разнообразни входове.

Тоест като първа стъпка е значимо държавното управление да раздели хората на две и да разгласи нови или да удостовери ограничения за всяка от групите?

- Мисля, че първата стъпка е ясно осъзнаване коя е рисковата група и използване на ограниченията за двете групи. Втората е акция - държавното управление най-малко да поддържа, да я насърчи. Сигурно ще има организации, които да се включат да финансират.

Хората би трябвало да се опитат да създадат оптималното, с цел да се разделят от възрастните си родственици. Това е втората значима част от концепцията.

Гледахме статистики, Национален статистически институт несъмнено може да ги направи незабавно, само че ние по логичен път извеждаме, че сред 500 000 и 700 000 биха могли да са смесените семейства. Няма потребност страната да прави логистика за тях, а единствено да провежда в общественото пространство да не се смесват тези две групи. Или да се смесват и пресичат минимум. Това не е въпрос на пари, а на организация.

Хубаво е, че генералите до момента взеха тези ограничения. Дяволът е от тук нататък. И дейностите би трябвало да стартират през днешния ден.

Ако би трябвало да обясните на възрастен концепцията си?

- Ще има ограничения за вас, които са най-хубавото за възрастта ви и то в този миг е да си останете у дома. Ще има специфичен режим и е значимо да го спазвате. Близки могат да идват да ви носят нужни неща и да ви виждат, като съблюдават защитните ограничения.

Според мен за възрастните е най-добре да останат там, където се усещат най-добре. Не е концепцията да ги местим някъде. Още повече всеобщо. По-добре младите да се реалокират, в случай че решат и имат опция.

Майка ми е на 82 години живее в дребен град - Смядово. Говорили сме със съседите да й оказват помощ, в случай че има потребност се обажда или върви до близкото магазинче - 30 метра, като съблюдава ограниченията. Ние към този момент не вървим. В Смядово кметицата е взела впечатляващи ограничения - има дезинфектанти по банкоматите, стерилизация на влизащите в града коли, грижи се ужасно.

Не приказвам за спиране на връзката с родители и родственици, а за опция за по-нисък риск от заразяване на по-рисковата група.

От концепцията ви следват съответни значими въпроси - в случай че едно домакинство желае да се раздели, само че няма опция - няма селска къща, не може да се разреши наем - тогава какво да прави, има ли избор? Не би трябвало ли тук да се включи страната или други стратегии, които да финансират?

- Мисля че подценяваме методът, който не е императивно да нареждаме какво да се прави, а да предлагаме какво да вършат хората.

Ако успеем да свършим работа и за половината от смесените семейства - малко ли е да предпазим 300 000, в сравнение с да не го създадем. Не бива да се подценяват ограниченията, в случай че не могат да обзет 100% от групата.

Тези, които не могат да си разрешат или нямат решение - може да се предизвика взаимност и несъмнено ще има хора, които да предложат помощ. Може в самите компании да предложат помощ на техни чиновници и служащи. Всеки да види във компанията си - в случай че имаш 100 души, а 15 живеят с родители - може би ще се измисли метод да се реалокират, в случай че несъмнено имат предпочитание.

Всяко семейство би трябвало да реши за себе си по какъв начин да го направи. Не се изисква логистика. И не е концепцията да се местят възрастните хора по селата, в случай че имат усложнения или болести. В селски къщи могат да отидат младите, в случай че могат да работят отдалечено. Всеки може да откри друг метод, в случай че се замисли.

Тоест вие не смятате, че нещо би трябвало да е наложително, а да бъде подтиквано да се търсят разнообразни решения?

- Не би трябвало да е наложително. Ако страната реши, може да помогне под някаква форма. Но може да свършим доста работа, в случай че предизвика този модел и това е без никакви разноски за нея.

Има разновидности - родственици да предложат, да се съберат млади с млади, остарели със остарели. Да се намерят решения за по-малко прикосновение даже и да останете в едно домакинство. Ние работим по разнообразни разновидности, които да предложим.

Целта е по какъв начин да се разделим в този момент за малко, с цел да сме за дълго дружно след това. Ако това стане огромната тематика на България в този миг - младите и старите да се пазят от физически контакти - ще ни донесе повече изгоди и не пречи на никакви други ограничения, които щабът ще предлага.

Какво да вършат фамилии, в които има болен или заболели възрастни или трябват здравни грижи - няма по какъв начин да го изпратиш на вилата - няма достъп до доктор, в случай че нещо се случи - това е измежду честите въпроси от читателите на " Дневник "?

- Пак споделям желая възрастните по опция да останат там където са. Младите да се движат.
Нямам статут да предлагам ограничения за разноски на страната. Препоръчвам ограничения без разноски, които да водят до резултати.

Може би с минимални разноски въпреки всичко?

- Може би с минимални , само че мисля че и без. Това е, в което бизнесмените са положителни е да търсят разновидности от на пръв взор безизходни обстановки.

Който има болен родственик или някой, за който би трябвало да се грижи - не пречи да продължим да се грижим и в този момент - със защитни средства, с повече внимание, стерилизация.
 Красен Кюркчиев: Има решение по какъв начин да запазим и хората, и стопанската система
© Цветелина Белутова, Капитал

Това е целесъобразна акция. А всяка компания може да реши - хора с такива родители/роднини - да работят отдалечено, да се помогне и с други средства.

Трите линии в тактиката ви са - друг вид ограничения за двете групи и по опция делене на смесени семейства, само че и увеличение на потенциала на здравната система и интензивно тестване.

- Това е най-сложно с потенциала. Трябва скоростно да бъдат обучавани медицински фрагменти, които да поемат това заболяване - може и да го вършат - не знам.

Защото по-лесно ще е да наредим леглата в залите, в сравнение с да намерим кой да се грижи за инфектираните. Трябва по-голям потенциал. Говоря с лекари и те споделят, че това е най-голямата им грижа. Няма толкоз експерти и второ - тези, които работят ги е боязън, че не са добре оборудвани. Затова търсим благоприятни условия през акции да се купуват супер високо равнище защитни костюми.

Може ли тактиката ви да бъде приложена в Шумен на локално равнище и прилагате ли я в компанията ви?

- Тази концепция може да се приложи от доста страни, само че е значимо да бъде на държавно равнище, тъй като тези ограничения не могат да са единствено на общинско или на равнище компания.

Ние сме работили много да използван ограничения в нашите компании, споделихме ги с работодателски организации и някои компании към този момент също ги ползват.

Може ли да дадете съответни образци за такива ограничения?

- Едната е самостоятелен проект за придвижване на работещите. Това значи, че един работещ в нашите заводи - от момента, в който се качи на рейса до слизането пред завода и по-късно за цялото му придвижване - има ясни правила. Зонирали сме всичко. Идеята е, в случай че се появи инфектиран - пет дни обратно да знаем с кого е контактувал, с цел да има незабавно карантина на хората, с които е бил в допир. Така сме определили границите на придвижване във фабриката, че да не могат да се смесват доста хора. Хората от една промяна са в един рейс, на едно място се подготвят, в едни пространства обикалят, имаме цветово разделяне. Така няма по какъв начин с повече от 20 индивида да се засече.

Другата е по какъв начин при пораждане на инфектиран за 16 часа всичко се дезинфекцира, по какъв начин се ползва карантина, с цел да заработим още веднъж.

Кога започнахте с ограниченията?

- Много преди въвеждане на изключителното състояние - 23-24 февруари, когато видях 200 инфектирани в Италия и си споделих, че това ще се развие бързо и то се разви по-бързо в сравнение с чаках. Но незабавно спряхме командировки, започнахме да внимаваме, разработихме другите ограничения.

Затова и акцията " Помогни в този момент " в поддръжка на болничното заведение в Шумен излезе преди изключителното състояние. Бяхме наясно, че нещата се развиват и светът е толкоз обвързван, че е неизбежно.

Аз поддържам навременните свръхмерки на държавното управление. Имаме шанс. Хиляди животи се избавиха, за което им прави чест. Важно е обаче от тук нататък коя е концепцията, по която би трябвало да се движим, в случай че би трябвало да издържим една година или 6 месеца? Дори и за 2-3 би трябвало да имаме проект.

Малките и междинни бизнеси, които са затворени или не могат да работят ще реагират, че вашият работи и е елементарно да мислите за други решения, до момента в който те се чудят дали и по какъв начин ще оцелеят?

- Тази тактика е пътят - тя ще отвори по-бързо заведенията за хранене. Не споделям през днешния ден, не споделям на следващия ден. Просто дейната група - ще може да се следи и да се реши по какъв начин да се работи.

Могат да се мислят разнообразни решения за бизнесите, които страдат най-вече сега. Напр. хотелите в София могат да опитат - 10 лв. на стая за хора от " дейната " група - по-добре да се преместя и да вървя по-лесно на работа. Автобусите работят и водачите вървят на работа - може такива групи работещи да бъдат настанени в хотели. Ако те са с преференциални цени и с ограничения за стерилизация.

Как оценявате въпреки всичко икономическите ограничения на държавното управление, които наподобяват незадоволителни изключително за дребния бизнес?

- Не желая да давам ум в тази посока. Това, което мога да кажа е, че в този миг защото целия свят е горящ, с изключение на Азия - помощ няма да пристигна от на никое място, в случай че ние сами не си помогнем.

За икономическите ограничения на държавното управление - аз не мога да препоръчам или осъждам, тъй като нямам подобен взор.
Но мога да кажа, че бизнесите, които работят ще би трябвало да поддържат бизнесите, които не работят. Сега е време да се оказва помощ - би трябвало да обсъждаме по какъв начин.

Мога да кажа още веднъж и, че държавното управление може да сътвори в обществените пространства да има паралелни коридори на придвижване на двете групи, с цел да запазим по-добре хората и да ограничим болестта. И може да тестваме - да пуснем първо бързото хранене и да забележим какво става, след това детските градини. Може да се тестват ограничения. Трябва към този момент да има сегментация и да се осмисли на държавно равнище, че може да се работи сегментирано. Не за всички дружно и еднообразно. Ако решат да разделят даже на три групи.

Това е метод да си връщаме живота.

Всички са внимателни на прогнози, с изключение на общите, че рецесията ще е дълбока, че влизаме в нова нормалност и някои неща може би в никакъв случай няма да се възстановят както преди. Какво следва съгласно вас?

- Новото е да се оправим със страха на хората - както в лечебните заведения, по този начин работещите, и в предприятията. Аз се пробвам това да върша - служащите се усещат по-защитени в заводите, откъдето и било. Раздаваме дезинфектанти, само че и за у дома. Раздаваме маски, ръкавици, супер ги оборудваме. Всеки ден вършим акции за обяснение. Разпространяваме бюлетин какво и по какъв начин се случва.

Винаги съм оптимист и постоянно имам вяра, че е за положително всичко, което се случва и имам вяра, че България може да премине мъдро през тази рецесия.

Ген. Мутафчийски приказва за камиони с трупове, само че има две аргументи за камиони с трупове - да заразим възрастните хора и да изпуснем избухливо заразяване на всички. Затова тази тактика е да ограничи заразяването и да избегнем такъм сюжет.

И един непряк въпрос - произвеждате и тоалетната хартия - за какво се презапасяват хората с нея и направиха ли го и българите?

- Имам друго пояснение, което е друго от всички хуморески. Тоалетната хартия е обемна и евтина стока. Когато стартира да свършва защото размерът е бил огромен се появяват огромни празни пространства в магазините и супермаркетите и това предизвика хората да купуват повече, тъй като виждат, че тази категория липсва. Заради размера - комерсиалните обекти нямат и в складовете, не могат да реагират бързо, при нас също не държим огромни количества, тъй като едно е да държиш един палет шампоани, друго - един палет тоалетна хартия. Така че този размер и ниската цена изясняват реакцията.

Да, българите се презапасиха. Продажбите на тоалетна хартия при нас пораснаха, само че и на други категории - течен и корав сапун, почистващи, перилни - също. Компанията ни върви обикновено, имаме проблеми с обезпечаване на първични материали и се постанова да действаме и пожарно - някъде свършва, търсим нови снабдители, след това решения по какъв начин да се докара. Засега се оправяме. Тоалетна хартия към този момент има, макар че и нашите снабдители за суровина издишат.

 Красен Кюркчиев: Има решение по какъв начин да запазим и хората, и стопанската система
© Велко Ангелов

* Красен Кюркчиев е ръководител на съвета на шефовете на Фикосота холдинг и изпълнителен шеф на фирмите за бързооборотни артикули " Фикосота " и " Итал фууд ", част от " Фикосота холдинг ", който основава дружно с брат си Жечко. Завършил е математическа гимназия в Шумен и Лесотехническия университет в София. Развива групата до един от най-големите производители в България, изнасяща на десетки пазари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1233)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР