Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от парламента

...
Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от парламента
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от парламента правителство

Идеята на Конституцията е била да има подкрепено от Народното събрание държавно управление. През 2005 година с третия мандат е образувано държавно управление. Срокът е 6 или 7 дни. Разумният период, в който парламентарна група се връща с претендент, е 7 дни. Трябва да чакаме в понеделник Българска социалистическа партия да каже дали ще върне мандата несполучливо или ще предложи претендент. Това сподели за Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

" Президентът е много прецизен и се придържа към конституционните правила. Указът, с който президентът вероятно ще разпусне Народно събрание, дефинира и датата, на която ще се проведат изборите. Това ще предопредели датата - дали отиват към 25 септември. Но логиката ни води към 2 октомври. Има и трета опция - Българска социалистическа партия да предложи претендент, той да предложи държавно управление и да се отиде на разискване и старания за гласоподаване в Народно събрание. Още малко може да се измести датата ", сподели още доцент Киселова.

Според нея при връчването на втория изследователски мандат от ГЕРБ не са спазили напълно Конституцията наложително да предложат претендент за министър председател.

" Конституцията е писана за хора, които да се придържат към разпоредбите и ги съблюдават. Не бива да се отклоняваме от тях. Категорично е изискването на " Продължаваме промяната " вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Да се слага такова изискване значи, че в дебатите по отношение на министъра на вътрешните работи ще бъде обсъждан различен претендент. Това можеха да го слагат като изискване и при тяхната процедура. Г-жа Нинова ще води много невъзмутимо договарянията и ще изслуша всички. Възможно е да направи втори кръг договаряния. Важно е всяка парламентарна група да сложи изпълними условия ", разяснява доцент Киселова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР