Идеята на ЕК да създаде програмата Училищен плод и Училищно

...
Идеята на ЕК да създаде програмата Училищен плод и Училищно
Коментари Харесай

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Идеята на Европейска комисия да сътвори програмата " Училищен плод " и " Училищно мляко " е стимулиран единствено в интереса на децата - да бъдат построени трайни привички у тях да употребяват пресни плодове, зеленчуци и млечни артикули. Отговорността това да се случи е напълно на шефовете на образователните заведения. Това съобщи ръководител на съдружие " Национална асоциация за здравословно хранене на децата " Иван Дойчев на конференция в Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че защото точно шефовете носят тази отговорност, те имат правото да декларират с кого желаят да сключат контракт за осъществяване на доставките.

У нас каруцата се поставя пред магарето, недоволства Дойчев. Той бе безапелационен, че преимущество би трябвало да се дава не на избрана компания, а на самия артикул, тъй като в противоположен случай се основават монопол и корупция.

Според него, когато се спускат съответни критерии, те се спускат за някого и стартира да се стеснява кръгът. Дойчев посочи, че откакто продуктът е по БДС, не би трябвало да има значение кой ще е доставчикът за обещано образователно заведение, само че явно за някого има.

Той още веднъж акцентира, че съществуващата разпоредба ясно показва, че на шефа се дава опция да направи асортимент на доставчика. Дойчев изясни, че търговците не желаят оставки, а просто законът да бъде изпълнен. Той отхвърли, че са в спор с производителите, само че настоя да има конкуренция с тях.

Има си министър на земеделието и шеф на Държавен фонд " Земеделие ", стига сме занимавали господин Борисов, съобщи той.

От своя страна Маша Вачева уточни, че има над 125 позволения по БДС, т.е. повече от 40 компании разполагат със документ по БДС. Само 3-4 от тях обаче съумяват да се доберат до програмата " Училищно мляко ".

Тя изясни, че БДС документът е главното условие за кандидатстване по въпросните стратегии. " Изискването на наредбата е, в случай че си производител, да доставяш единствено лична продукция. Търговецът може да варира - в случай че обещано образователно заведение желае да има разнообразно сирене, може да го взима от няколко ферми, само че наложително с БДС документ ", разясни Вачева. По тази причина тя настоя да се спре със спекулациите с тези документи.

Мартин Киров от компания " Шогун " ЕООД изясни, че актът за утвърждение приключва действието си след привършване на образователната година. Той прикани ДФЗ да издаде актовете по настоящата разпоредба на база на всички извършени състезания в страната, с цел да се мине в границите на закона.

" Бомбата е заложена от предходния министър (Румен Порожанов - бел.ред. ) и гърми в този момент. Той желаеше няколко компании да парцелират страната, случи се ", безапелационен бе той.

По данни на Киров откогато са се случили измененията в наредбата, усвояването на програмата е паднало под 60%. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР