Идеята на ДПС за намаляване на ДДС-то на лекарствата, за

Идеята на ДПС за намаляване на ДДС-то на лекарствата, за ...

С по-ниско ДДС лекарствата по-евтини. А бюджетът на Касата?.


Идеята на ДПС за намаляване на ДДС-то на лекарствата, за да се понижат цените, е срещнала подкрепата на фармацевтичните организация. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща в парламента с Българския фармацевтичен съюз и други организации.Още по тематаСубсидия от левче ли? От ДПС поискаха да е... 0 лв.12 юни 2019 10:1984Не пипайте ДДС, намалете данъците, зове Каролев10 юни 2019 22:3343

Ще намали ли падането на ДДС върху лекарствата цената им?

От ДПС обясниха, че има реална гаранция, че с намаляването на ДДС-то ще падне и цената лекарствата, тъй като тя се определя по регулиран начин. Имало обаче друг проблем - може да се ореже допълнителното финансиране на НЗОК от държавния бюджет. Затова и трябвало темата да се обсъжда на още срещи, както и с министъра на финансите.

"Има друг проблем - с допълнителното финансиране на НЗОК от бюджета
. Тук вече възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката на ДДС, или нулева ставка, тогава ефектът върху фиска ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд. за тази година“, обясни Йордан Цонев.

Мустафа Карадайъ подчерта, че затова трябва да се намери балансът между фискалния и социалния ефект - тоест отражението върху бюджета и отражението върху крайните потребители.

Според Йордан Цонев това показвало, че ДПС не са популистка партия. Търсим решение, а не вдигане на рейтинг, отсече той.

"Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме от ДПС се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти", посочи Мустафа Карадайъ.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg