Идеята жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ)

...
Идеята жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ)
Коментари Харесай

Експерт се възмути: Абсолютен прецедент е създаването на второ НСО

Идеята жандармерията и Специализираният отряд за битка с тероризма (СОБТ) да охраняват държавни лица може да докара до основаването на втора паралелна Национална работа за защита.
При СОБТ има доста рисков контингент за противопоставяне. Жандармерията е доста по-социална. Тяхната подготовка би трябвало да е друга.
Това сподели някогашният началник на ГДБОП и НСО ген. Румен Миланов по bTV, на който концепцията по никакъв начин не се харесва.
Системата за национална сигурност е тромава система и тя не е толкоз гъвкава като политическата. Има действителна заплаха за първата. Няколко НСО-та ли ще вършим?!
Това е казус. До там я докарахме-президентът да има една конструкция, министър председателят друга. Ами по какъв начин ще се възнамеряват ресурсите, подготовката на фрагментите, координацията сред тях? Възникват професионални въпроси.
Съдебната власт има своя защита. Към Бюрото за отбрана на очевидците също се основава нещо сходно. Е, 50 НСО-та ли ще имаме? Големият въпрос е координацията сред тези структури.
Ще видите, че. Какво ще вършим с НСО в този момент? В Министерство на вътрешните работи по кое време ще изградим новите фрагменти. Процесът изисква време. Говорим за качеството на продукта.
Бюджетът на Министерство на вътрешните работи може да се прегледа през Народно събрание, тъй че той не може да остане прикрит. Кому е нужно това упражнение. Гледам с огромен песимизъм на него. Акад. Воденичаров имаше концепция за актуализиране на тази система. Ако мога да направя нещо, ще го направя в негова памет.
Ако приказваме за системата за национална сигурност, тя е в компетентността на Министерски съвет. Не е въпрос дали някой желае да бъде охраняван, а дали се постанова . И комисия прави оценка това. В Министерство на вътрешните работи също се основава такава комисия, която ще се управлява от основния секретар. Аз персонално бих направил нещата по различен метод, уточни още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР