Идеята е телеком операторите да могат да вградят оборудването си

...
Идеята е телеком операторите да могат да вградят оборудването си
Коментари Харесай

Идва време за обединяване на инфраструктури

Идеята е телеком операторите да могат да вградят оборудването си в така наречен „ пасивна инфраструктура ”, благосъстоятелност на други оператори

Споделеният достъп на инфраструктурата на разнообразни оператори носи доста изгоди
(снимка: CC0 Public Domain)

Италия подреди на държавната комунална компания Enel да направи всичко допустимо до края на юли да реализира договорка с Telecom Italia по отношение на проектите за основаване на единна широколентова мрежа в страната. Случката е част от по-цялостна наклонност за сливане на разнообразни инфраструктури за улеснение на построяването на широколентови мрежи и намаляването на разноските за тях.

Италия се надява да построи „ обединена мрежа ”, която съчетава активите на Telecom Italia (TI) с тези на Open Fiber – оператор на информационни трасета на едро, който е благосъстоятелност на Enel и държавния заемодател Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Така страната се надява да форсира затварянето на „ цифровата бездна ”, написа Ройтерс, базирайки се на осведомен източник. TI договаря от месеци за обединение на активите на своята мрежа от оптични нишки с тази на Open Fiber, само че за момента без триумф – поради различия по въпроси като ръководството и регулирането.

Картината загатва за наклонност, която занапред ще се следи в идните месеци освен в Италия, само че и в доста други страни по света. Компаниите, изграждащи информационни системи, могат да получат достъп до разнообразни инфраструктури от различен тип – тръбопроводи, електропреносни трасета и така нататък, с цел да се облекчи построяването на нови информационни трасета. Подобен развой тече, да вземем за пример, във Англия.

Идеята е телеком операторите да могат да вградят оборудването си в така наречен „ пасивна инфраструктура ”, благосъстоятелност на други оператори, с цел да се понижи времето за създаване на новите мрежи и в това време да се редуцират разноските. Това може да включва полагането на инфраструктурни съставни елементи за телекомуникационни мрежи в тръби, шахти и тунели, които са благосъстоятелност на компании за услуги по обезпечаване на електричество, газ, вода и канализация.

Намаляване на разноските

До към 80 на 100 от цената на построяването на нови широколентови трасета се образува от полагането на нови канали и стълбове за телеком-инфраструктури. Затова потреблението на съществуващата пасивна инфраструктура може фрапантно да понижи разноските. Там, където разгръщането на информационните мрежи е държавен приоритет, държавните управления търсят всички вероятни средства да насърчат облекчаването на разноските и съкращаването на времето за създаване на новите информационни системи. В помощ на операторите на телеком-мрежи се предизвиква съдействието и потреблението на към този момент съществуващите физически инфраструктури като кабелни канали, стълбове, мачти, тръби, инспекционни камери, шахти, шкафове и антенни съоръжения.

Подобно на Италия, и Англия търси по какъв начин да сплоти инфраструктурите на телекомите с тези на други комунални сдружения. Очаква се скоро да бъдат въведени нови регулации, които да разрешат на телеком операторите да имат достъп до милиони километри подземни мрежи, шахти и кабелни канали. Самите широколетови оператори ще могат по-лесно да споделят своите лични широколентови трасета.

Бонус благоприятни условия

Освен съкратеното време за създаване на инфраструктура и намаляването на разноските за телеком-операторите, сходно съдействие може да донесе изгоди и за операторите на другите инфраструктури – тунелите, шахтите и други Така да вземем за пример, съществуването на кабели за транспорт на данни в една ВиК мрежа разрешава монтирането на датчици и сензори, посредством които да се наблюдават параметрите на водоснабдяването в действително време. Това води до по-добро ръководство на водните запаси, по-бързо и по-точно разкриване на повреди и течове, надлежно по-бързото им премахване.

Предизвикателства

Все отново тази „ win-win ” обстановка не минава без своите провокации. Понякога кабелните инфраструктури са претъпкани и просто няма място за повече кабели. В други случаи може да се окаже, че наличните мрежи са прекомерно остарели и рискови, което значи, че потреблението им носи по-скоро риск, в сравнение с опция. Използването на електропреносните мрежи и табла пък изисква инженерите, които построяват информационна инфраструктура, да бъдат добре подготвени за работа с електрически кабели и системи.

Въпреки това споделеният достъп носи доста изгоди и си коства усилието за изследване, подготовка и реализиране на съглашения за достъп до инфраструктури на оператори на други типове мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР