Идеята е на Столичната община след зачестилите случаи покрай пандемията

...
Идеята е на Столичната община след зачестилите случаи покрай пандемията
Коментари Харесай

Изграждат първата правна клиника у нас в помощ на пострадали от домашно насилие

Идеята е на Столичната община след зачестилите случаи около пандемията
Столичната община с решения след зачестилите случаи на домашно принуждение. За първи път в страната ще има правна клиника за даване на безвъзмездна юридическа помощ на жертвите.

Инициативата е на кмета на София Йорданка Фандъкова и на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„ Всички данни сочат, че по време на пандемията поради изолацията тези случаи се усилват. Това е извънредно тревожна наклонност “, акцентира Георгиев. „ Това ще е помощ и помощ за правни проблеми – издаване на ограничаваща заповед или различен тип правна помощ. Не всеки може да си разреши юрист – плануват се действия по консултиране и ориентиране към правни услуги. По този метод ще осигурим безвъзмездна правна помощ на жертвите “, изясни той, представен в бТВ. 

Друго решение е откриване на предпазено жилище – тип спешен център за потърпевши от домашно принуждение.

„ Ще можем да окажем помощ най-малко на 130-140 потърпевши. Това може да стане посредством позвъняване на горещата линия, а в спешните центрове могат да насочват към полицията или към неправителствени организации “, изясни ръководителя на Столичния общински съвет.

Той съобщи, че в предпазеното жилище ще може да се остане до шест месеца, а издръжката е за сметка на общинския бюджет. В предпазеното жилище ще се предлага заслон, храна и уют, както и съвещания с психолози. По думите на Георгиев за 2020 година има издадени над 3000 ограничаващи заповеди за потърпевши от принуждение дами и деца.

„ Идеята е да затворим кръга от нужната отбрана и протекция, когато към органите на реда се обърне лице, което е потърпевшо от домашно принуждение “, означи Георгиев.

„ Проучваме разнообразни парцели – няколко жилището и къщи. Ще вземем решение за съответно помещение на закрито съвещание на СОС, а до лятото този център би трябвало да проработи “, сподели още ръководителят на Столичния общински съвет.  

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР