Идеята да се въведе процедура за доброволно събиране на задължения,

...
Идеята да се въведе процедура за доброволно събиране на задължения,
Коментари Харесай

Доброволното събиране на дългове сблъска депутати, бизнес и адвокати

Идеята да се вкара процедура за непринудено събиране на отговорности, която дадоха „ Обединени патриоти ” с поддръжката на ГЕРБ, провокира тежко разединение както в Народното събрание, по този начин и измежду другите браншови и съсловни организации. Предложението е импортирано като и беше утвърдено на първо четене с гласовете на ръководещото болшинство в пленарната зала на Народното събрание в края на юли.

В законопроекта на патриотите се планува процедурата да се задейства от правосъден реализатор по искане на заемодател за парични вземания, за които няма изпълнителен лист или различен акт, предстоящ на осъществяване . Съдебният реализатор изпраща покана за непринудено осъществяване до длъжника, в която го уведомява, че може да заплати, в случай че признава дълга си. Процедурата се приключва, когато длъжникът оспори вземането или са изтекли 2 месеца от връчването на поканата без да са постъпили заплащания. Ако правосъдният реализатор си свърши работата, тогава получава не по-малко от една десета от събраната сума – в случай че е частен, или държавна такса в размер на една десета – в случай че е държавен. Вносителите настояват, че по този начин ще се понижат правосъдните производства и ще се спестят обилни разноски и старания на жителите и бизнеса.

При разглеждането на предлагането в парламентарната правна комисия ръководещите не събраха задоволително гласове, с цел да го прокарат. Основните ааргументи срещу концепцията пристигнаха от опозиционната Българска социалистическа партия. „... правосъдният реализатор, бил той държавен или частен, има господарски пълномощия. Той не е посредник, не е търговец, не е нотариус, или юрист. Ако желае да бъде подобен – да стане. Защо намесваме правосъдния реализатор в едни правни отношения, където той няма работа? Доброволното осъществяване сред дебитор и заемодател става с една обикновена покана по пощата с противоположна квитанция или с нотариална покана. Защо би трябвало тази процедура да бъде опосредена от правосъдния реализатор?... Той няма място в тези доброволни правни отношения – сред заемодател и дебитор ”, посочи при разискванията в комисията соцдепутатът Филип Попов.

НЕОЧАКВАНО РАЗВИТИЕ

В пленарната зала обаче болшинството надви и законопроектът беше утвърден. Това развиване неприятно изненада адвокатското съсловие, което е един от най-гласовитите критици на самодейността. От Висшия адвокатски съвет (ВАдС) оповестиха измененията за „ извънредно рискови, несвойствени за изпълнителния развой , засягат директно правата и законните ползи на жителите и приемането им на второ четене е безусловно неприемливо ”. На първо място, показват, че новата процедура разрешава на правосъдните реализатори да „ оказват влияние и напън отвън написаните им в закона пълномощия и то по искане на един хипотетичен заемодател, само въз основа на негово изказване ”. Второ, нарушава се режимът на Граждански процесуален кодекс, съгласно който до осъществяване се стига, когато основанията и размерът на задълженията са избрани в подобаващ правосъден акт – без това се основават опасности за длъжниците и опциите им за правна отбрана. Няма даже планувани наказания, в случай че правосъдните реализатори злоупотребяват с новите си пълномощия, допълват от съвета.

Категорично възразяват против законопроекта и от Българската стопанска камара (БСК). Също като юристите, от бизнес организацията считат, че нововъведението нарушава главните правила на изпълнителното произвеждане, залегнали в Граждански процесуален кодекс. „ Напълно несвоевременно е така наречен „ непринудено осъществяване ” в законопроекта да се реализира посредством посредничеството на правосъден реализатор, което във всички случаи оскъпява процедурата по погасяване на дълг заради дължимата в изпълнителното произвеждане такса ”, показват от БСК. И дори настояват, че предлагането на патриотите „ суспендира конституцията в частта, гарантираща отбрана на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица от правосъдната власт и основава условия за произвол и злоупотреби ”.

КОЙ ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА

Сред многочислените мнения участва, несъмнено, и тъкмо противоположното мнение. Подкрепа за законопроекта декларират да вземем за пример от Българо-швейцарската комерсиална камара. От сдружението са съгласни с причините на вносителите – че по този начин ще се облекчат съдилищата, ще се спестят разноски на длъжниците, а кредиторите ще могат да получават напълно или отчасти дължимото без да чакат края на правосъдните и изпълнителните производства.

Почти възторжено посрещат нововъведението и от Асоциацията за отбрана на потребителите - дефинират го като „ антикризисна мярка ” в конюнктура, при която доста българи са изгубили работата и приходите си, а бизнесът се затруднява да събере отговорностите си. „ Доброволното осъществяване е и средство за справяне и ограничение на компаниите за събиране на задължения , които начисляват лихви, юрисконсултски такси и други разноски по непрогледен за обществото метод. Убедени сме, че точно те са тези, които имат минимален интерес от въвеждането на непринудено осъществяване. Значителен дял от задълженията, които изкупуват тези компании, са отговорности до 1000 лева ”, декларират от асоциацията.

Отделни бизнес субекти също се ангажират с позиция – като електроенергийното сдружение „ ЧЕЗ ”, което утвърждава приемането на правила за извънсъдебно събиране на задължения. В същото време от компанията акцентират, че не би трябвало кредиторът да носи финансовата тежест от процедурата – и оферират комисионата за правосъдния реализатор да излиза от джоба на длъжника . Иначе производството щяло да стане „ непривлекателно за кредиторите и те ще избират да събират отговорностите си по съществуващия все още ред ”, настояват от „ ЧЕЗ ”.

ОТТУК НАКЪДЕ

Очаква се тематиката за доброволното събиране на отговорности да стане една от най-горещите след края на депутатската почивка. Особено поради на това, че се преплита с предложенията на ръководещите за справяне с, които също провокираха полярни реакции.

Мълчаливата поддръжка на ГЕРБ за предлагането на патриотите – до момента от партията на Бойко Борисов не са изразили никакво мнение с изключение на с гласуването си, се чака да продължи и при второто четене – старшият сътрудник в ръководещата коалиция се нуждае от ден на ден от по-малкия си съдружник предвид на продължаващата остра политическа рецесия в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР