Идеята да поставим рекорд на Гинес дойде от там, че

...
Идеята да поставим рекорд на Гинес дойде от там, че
Коментари Харесай

Джейлян Демирев пред Фрог: С 65 хора на ”Северняци” в Плевен поставяме рекорд на Гинес

Идеята да сложим връх на Гинес пристигна от там, че тази година ще честваме 10 години от основаване на клуб „ Северняци ”. Освен това ще навърша 55 години. Реших, че откакто сборът е 65, с танцьорите ще изиграем тъкмо толкоз хора едновременно. В света има връх от брой участници в едно хоро, в границите на 2 минути, да речем. Толкова разнородни хора без да се стопира, както се споделя на един мирис, не са играни на никое място по света. Всичко ще трае 1 час и 18 минути.
Това сподели пред Фрог нюз ръководителят на плевенския отбор Джейлян Демирев. В хората, които са планувани за 24 май, ще вземат участие единствено танцьори от клуба. Говорим за над 250 индивида. Представянето ще бъде пред постройката на общината от 12,30 часа. След нас ще има оркестър, който ще свири за всички хора на площада. Убеден съм, че ще е същинско забавление. Всичко към този момент е отрепетирано. От месец играем всички хора. Подготовката трае няколко месеца-постановка, заучаване и т. н. Хубавото е, че последният месец играем от първото до последното хоро, добави той.

Демирев изясни още: В „ Северняци” танцуват хора с разнообразни професии-лекари, учители, магистрати, служители на реда, счетоводители, юристи и т. н. При мен има представители на всяка общинска и държавна администрация. Имаме и цяло семейство с две деца. Те също ще се показват на площада. Впечатленията ми са, че дамите повече танцуват. При нас даже се сътвориха нови фамилии. Вдигаме женитба, раждат се деца-все хубави неща. Бъдещите майки чакат с неспокойствие да родят, след което незабавно се връщат да танцуват.

Художественият началник на ансамбъла си спомни: 90-те години отпътувах за Англия да преподавам национални танци. Бил съм в Израел, Австрия, Германия, Полша, Канада, под дърво и камък още. Сега в Англия към този момент има над 30-40 клуба по национални танци. Вече има доста емигранти там. Явно от носталгия българите се отдават на националните танци. Преди време във всички заведения имаше единствено чалга. И в случай че инцидентно пуснат хоро, виждаш по какъв начин стават две дами и се гонят на дансинга. Сега е доста друго. Интересът към националните танци и голям сега. Мисля си, че хората напират в тях утешение и единодушие. И по турско време са усещали успокоение, когато отидат на площада и се заловен на хорото. В тежкия живот и през днешния ден намираме разтуха.

Започнах да танцувам от 9-10 клас в Плевен, в отбор „ Дружба”. По-късно бях хореограф на Северняшкия отбор. След това станах и основен живописен началник и хореограф. Отказах предложения за работа в разнообразни професионални ансамбли и взех решение да се занимавам единствено със „ Северняци”. Мисля си, че по този начин най-вече се разпространява българския фолклор. Това е бъдещето. При мен играят 80-90 деца. Те също ще танцуват на 24 май на площада.

Професионалните актьори и танцьори, познавам ги, мъчно оцеляват през днешния ден в България. Почти всички са принудени да си търсят втора работа. Любими хора имам много. Но мога да кажа, че обичам доста фолклора в Добруджа. При техните танци има най-голяма опция мъжът да покаже мурафет, жанр и темперамент. Добруджанците играят освен с крайници, само че с ръце, ръце, плещи, глава.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР